«Епоха дешевих продуктів минула»: експерт назвав причини

Ціни на натуральні фрукти, овочі та ягоди в Україні більше не будуть низькими. На це є вагомі причини.
Прогноз про недешеві продукти озвучив президент «Української плодоовочевої асоціації» Тарас Баштанник в інтерв’ю для Центру економічної стратегії.
ВІДЕО ДНЯЗа словами експерта, основним фактором формування роздрібної ціни на ринку залишається баланс попиту і пропозиції, а не собівартість продукції.
«Нікого не хвилює собівартість… Всіх хвилює баланс попиту і пропозиції, от і все», — зазначив Баштанник.
РекламаПогодні умови цього року стали ключовим викликом для аграрного сектору — негативний вплив відчули не лише українські фермери, а й виробники з Європи, Туреччини та країн Центральної Азії. У результаті — зниження врожайності й зростання вартості плодово-ягідної продукції.
РекламаКрім кліматичних чинників, на зростання цін впливають і структурні проблеми в агросекторі. Зокрема, Баштанник наголошує на збільшенні витрат виробництва та дефіциті трудових ресурсів.
«Ера дешевих продуктів проходить… у світі. Собівартість росте, з трудовими ресурсами проблема все більша і більша. Це, мабуть, головне. Якщо ми подивимося на цей сезон, ми можемо пройтися по будь-якій позиції, але ми жодну не назвемо, яка дешева. Всі дорогі», — додав Баштанник.
Водночас експерт припускає, що певне тимчасове зниження цін можливе в період збору врожаю, зокрема на яблука та деякі інші культури. Причина — недостатньо розвинена система довгострокового зберігання в Україні, що змушує виробників продавати продукцію швидше, аби уникнути втрат.
РекламаРаніше економіст припустив, коли буде відомо про можливе підвищення цін на продукти восени.