Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Обвал гривні: причини, наслідки та питання непрогнозованості курсу національної валюти

Обвал гривні: причини, наслідки та питання непрогнозованості курсу національної валюти

Обвал гривні: причини, наслідки та питання непрогнозованості курсу національної валюти
Цими днями, окрім традиційних тем війни на Донбасі та політичних конфліктів, на вустах українців було частіше чути слово “валюта”. Саме про гроші, зокрема про те, що робити при падінні гривні, між...

Цими днями, окрім традиційних тем війни на Донбасі та політичних конфліктів, на вустах українців було частіше чути слово “валюта”. Саме про гроші, зокрема про те, що робити при падінні гривні, між собою говорили люди.

ВІДЕО ДНЯ

Українська гривня почала падати ще після приходу нової команди до влади. Курс 1 долар – 11 гривень суттєво вплинув на ріст цін усіх товарів та послуг. Та минулий тиждень дав привід ще більше схвилюватись як економістам, так і простим громадянам. У понеділок та вівторок гривня на міжбанку впала до історичного мінімуму – 14,95 за долар.

Цей катастрофічний удар для вітчизняної економіки, як прокоментував газеті “Панорама” керівник одного з відділень банку міста Мукачева Ігор Тимофєєв, зумовлений подіями, які нині відбуваються на Сході України.

Реклама

"Скорочення експорту промислової продукції, яка виготовляється на Донбасі, відсутність і відтік інвестицій через політичну нестабільність у державі – ось головні причини девальвації гривні", – повідомив банкір.

Ігор Тимофєєв також розповів про те, що бойові дії у східній частині країни також вплинули і на банківський сектор, адже деякі іноземні банки пішли з України і, на його думку, не планують в подальшому працювати на її території.

Реклама
Обвал гривні: причини, наслідки та питання непрогнозованості курсу національної валюти  – 01

Нестабільність української валюти також сколихнула і керівництво держави. Так, 23 вересня відбулось закрите засідання Національного Банку України, на якому були присутні Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та керівники десяти найбільших банків держави.

Очільники найбільших фінустанов на закритій нараді з керівництвом держави домовилися продавати долари за курсом не дорожчим 12,95 гривень за долар. «Домовилися дотримуватися продажу 12,95 грн/дол., будемо працювати з клієнтами – експортерами та імпортерами, пояснюватимемо ситуацію», – сказав співрозмовник агентства. За його словами, подальша девальвація може привести до плачевних наслідків у банківській системі й економіці країни, і банкіри це чудово розуміють. Нацбанк заради підтримки гривні проводить валютні аукціони. Так, 25 вересня на ньому було продано майже 135 мільйонів доларів за курсом 12,95 грн/дол.

Реклама

Уже в четвер ціни на валютних обмінниках коливались на позначці 13 гривень за долар.

Учора на прес-конференції Глава держави Петро Порошенко розповів про причини падіння української валюти. За словами Президента, курс гривні залежить від декількох речей, одна з яких - несприятлива зовнішня кон’юнктура для основних продуктів українського експорту. Порошенко відзначив, що ціни на зерно, як ключового експортного товару України, впали на 40%, на продукцію металургії – на 50%. При цьому промисловий потенціал сходу через війну, відзначив президент, повністю зупинив експорт. «В умовах війни інвестиції в країну не йдуть, і курс долара – це об’єктивне відображення цих процесів, – сказав Порошенко. - Але це недостатня відповідь».

Валютні обмінники теж відчули негативний вплив девальвації гривні. Так, за словами одного з них, обмін іноземної валюти (як долара, так і євро) скоротився майже на половину. Утім, після чіткої фіксації курсу на позначці 12,95, у обмінниках можна було зафіксувати різкий ріст купівлі-продажу. На думку “валютника”, це зумовлено страхом подальшого падіння української валюти. Також він зазначив, що при такій нестабільній ситуації в Україні важко стримати падіння курсу гривні.

Так чи інакше, найгірше не те, який курс валюти, а питання в його непрогнозованості.

Андрій Слохіняк

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно