Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Бюджет-2019: Уряд Володимира Гройсмана заклав рекордні суми на збалансований розвиток усіх галузей

Бюджет-2019: Уряд Володимира Гройсмана заклав рекордні суми на збалансований розвиток усіх галузей

Бюджет-2019: Уряд Володимира Гройсмана заклав рекордні суми на збалансований розвиток усіх галузей

Буде покращено фінансування ключових галузей

Збільшення фінансування армії, «теплих» кредитів, підняття зарплат, монетизація субсидій та кошти на ремонт доріг. Все це – показники нового бюджету-2018. Експерти вже встигли його охрестити  бюджетом розбудови країни. Чи не занадто популістською є ця назва, враховуючи складний економічний час, війну на Сході та політичні процеси? Аби в цьому переконатися, варто проаналізувати основні показники головного кошторису країни, за якою житимемо в 2019-му.

ВІДЕО ДНЯ

Зарплати та пенсії таки збільшать

«Ми передбачили всі сфери, які будемо підтримувати. Мова про безпеку і оборону, освіту, охорону здоров’я, розбудову доріг, питання енергоефективності, розвитку децентралізації, - відзначив Глава Уряду. – Головне, аби бюджет залишався збалансованим. І зараз треба уникнути популізму і роздування видатків». Саме так, коментуючи ухвалення проекту Держбюджету-2019 у першому читанні у Верховній Раді, В. Гройсман наголосив, що документ по суті є фундаментом економічної стабільності і розбудови країни.

В першу чергу, бюджет передбачає підняття зарплат та пенсій, адже соціальний захист громадян закладено в пріоритет бюджету. Зокрема, мінімальна заробітна плата зросте  до 4 173 грн (на 12% порівняно з січнем 2018-го). Також вперше пенсії будуть перераховані автоматично в залежності від інфляції і зростання зарплати. Таким чином пенсіонери будуть отримувати на 15-17% більше. Також буде суттєве збільшення розміру субвенції місцевим бюджетам на виплату соціальних допомог – до 63 млрд грн.

Реклама

Що ще в пріоритеті?

В бюджеті-2019 велику увагу приділили безпеці та обороні: великі суми направлені на закупівлю сучасної техніки, модернізацію війська, будівництво житла для військових, їх грошове забезпечення. Такий пріоритет зрозумілий – військова загроза нікуди не зникала.

Читайте також:
Сьогодні у Мукачеві прийняли бюджет на 2019 рік
Реклама

Також головний кошторис доводить: в країні будуть продовжуватися реформи. Зокрема, медична. Так, на неї буде спрямовано 131,7 млрд. грн. + 15,3 млрд. грн. із загального фонду. Буде профінансовано оновлена система первинної медичної допомоги, реформа екстреної  медичної допомоги, програма «Доступні ліки» та навіть нові кардіоцентри й безкоштовна діагностика.

Не оминули своєю увагою урядовці і дороги. На їх  ремонт буде виділена рекордна сума – більш, ніж 55,6 млрд. грн.. Із цієї суми 50,4 млрд надійдуть на ремонти та будівництво доріг через Дорожній фонд, 14,7 – у вигляді субвенції на місцеві дороги (35% Дорожнього фонду за мінусом погашення зобов’язань). Ще 4,6 млрд. грн. надійдуть від міжнародних донорів, а 2,1 мільярд збираються витратити на безпеку дорожнього руху.

Буде продовжена і реформа освіти (1,5 млрд. грн. на підвищення якості освіти та 950 млн. грн. на «нову українську школу»), впровадження енергоефективності (продовжать надавати «теплі кредити»), а також децентралізація. «Реформа децентралізації в Україні має стати незворотною, 2019 рік має стати знаковим для об’єднання громад», – заявив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко. Обсяг фінансових ресурсів місцевих бюджетів у порівнянні з 2018 роком згідно головного кошторису країни зросте на 15,3 млрд і складе 568,7 млрд. грн.  Зокрема це стане можливим завдяки додатковим надходженням: на місцях залишать ряд податків, зборів на акцизів. А за рахунок наповнення Державного фонду регіонального розвитку будуть відремонтовані амбулаторії, школи, садочки, так як це відбувалось цього року на Закарпатті у Тячівській, Баранинській та інших ОТГ

Реклама

Бюджет-2019 вже зараз фахівці охрестили бюджетом розбудови, головним чином через оптимістичні прогнози щодо майбутнього зростання економіки України, так у наступному році планується ріст ВВП на рівні 3%.

«Державний бюджет 2019 – це бюджет сталої розбудови країни.  Зміни, які ми робимо – це не точкові зміни. Це зміни, які вплинуть на різні сфери і на розвиток держави в цілому»,– підкреслив Володимир Гройсман.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно