Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Розмитнено 20% "євроблях": перші підсумки пільгового періоду узаконення автомобілів з Європи

Розмитнено 20% "євроблях": перші підсумки пільгового періоду узаконення автомобілів з Європи

Розмитнено 20% "євроблях": перші підсумки пільгового періоду узаконення автомобілів з Європи

22 лютого в Україні закінчується пільговий період, протягом якого можна було розмитнити авто на єврономерах, сплативши лише половину акцизу. Попри це, у власників таких авто є ще три місяці, аби легалізувати машини в Україні, адже після 22 травня їх почне штрафувати держава. Розмір штрафу може сягнути до 170 тисяч гривень. Громадське підбиває перші підсумки кампанії з розмитнення авто в Україні.

ВІДЕО ДНЯ

Розмитнено 20% євроблях

За даними Мінфіну, до ухвалення закону про нові правила розмитнення авто на єврономерах, в Україні було 640 тисяч таких авто. За підсумками перших трьох місяців власники «євроблях» розмитнили 124 тисячі таких авто, тобто близько 20%. Відтак, шансом розмитнити «євробляху», сплативши вдвічі менший акциз, скористався лише кожен 5-тий власник.

План перевиконано у 7,6 рази

Водночас держава розраховувала на набагато менший ефект від розмитнення. Так уряд передбачив надходження від розмитнення «євроблях» на рівні 1 мільярда гривень. Водночас станом на кінець пільгового періоду власники авто на єврономерах заплатили до бюджету 7,67 мільярда гривень акцизу, мита, податку на додану вартість та штрафів.

Реклама
Читайте також:
Не встигаючи з розмитненням, власники розпродують свої "євробляхи" їх за кількасот доларів за кордоном

Темпи розмитнення авто на єврономерах суттєво зросли наприкінці пільгового періоду. Перші 10 тисяч «євроблях» українці розмитнили за 1 місяць. Другі 10 тисяч «євроблях» — за 10 днів.

Реклама

В останні дні дії пільгових правил українці розмитнюють близько 10 тисяч «євроблях» на добу.

Середня вартість розмитнення

За підсумками 3 місяців пільгового періоду в середньому розмитнити авто на єврономерах в Україні коштує 61,8 тисячі гривень, з яких 8,5 тисяч — це штраф, або «добровільний внесок власника машини за звільнення від адміністративної відповідальності».

На що пішли гроші?

Кошти від розмитнення «євроблях» зараховуються до Пенсійного фонду. Надалі з них держава виплачує пенсії. Станом на кінець пільгового періоду, розмитнення авто на єврономерах забезпечило виплату однієї місячної пенсій* майже для трьох (2,9) мільйонів пенсіонерів, або кожному четвертому українському пенсіонеру. Розмитнення однієї «євробляхи» в середньому забезпечує виплату пенсії за один місяць для 23 пенсіонерів.

Реклама

* - за даними Пенсійного фонду, станом на 1 січня 2019 року розмір середньої пенсії в Україні складає 2645 гривень на місяць.

Найактивніші митниці

Найбільше автомобілів на єврономерах розмитнила Київська митниця — 20,86 тисячі. На другому місці Волинська – 14,65 тисячі. Закарпатська та Львівська митниці розмитнили приблизно по 10 тисяч «євроблях».

Продовження пільгового режиму розмитнення не буде, хоча депутати і зареєстрували відповідну ініціативу у парламенті. Утім, ДФС пішли на невеликий поступ і в останній день обіцяють приймати декларації для розмитнення євроблях до 24:00. Для власників авто, які подадуть 22 лютого декларацію і у яких проблем з документами не буде, збережеться пільга у розмитненні на 50% акцизу і в подальші дні.

Нагадаємо, що деякі брокери хочуть нажитися на розмитненні євроблях і підняли свої ціни із 50 до 400 доларів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно