Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Суд визнав незаконною націоналізацію "ПриватБанку": що буде з його клієнтами

Суд визнав незаконною націоналізацію "ПриватБанку": що буде з його клієнтами

Окружний адміністративний суд Києва за позовом колишнього співвласника "ПриватБанку" Ігоря Коломойського прийняв рішення, яким встановив: процедура виведення неплатоспроможного ПАТ КБ "Приватбанк" з ринку за участю держави порушує норми чинного законодавства.

ВІДЕО ДНЯ

Після визнання судом незаконності націоналізації "ПриватБанку" його можуть віддати на реприватизацію. Але напряму клієнтам банку це нічим не загрожує. Про це розповіла кандидат економічних наук Валентина Лебедєва.

На думку експерта, після рішення суду щодо незаконної націоналізації "ПриватБанку" ніяких наслідків для клієнтів не буде – так само, як їх не було при націоналізації. Лебедєва вважає, що реприватизація цього банку досить ймовірна.

Реклама

"Гроші, вкладені державою, залишаться в банку. Але сам він буде проданий приватним особам, тобто реприватизований", – уточнила вона. При цьому людям, які зберігають гроші в "Приваті" або які отримують там пенсії чи зарплати – хвилюватися немає про що, переконана фахівець.

Читайте також:
У системі "ПриватБанку" стався збій. Закарпатці скаржаться на роботу терміналів
Реклама

В Окружному адміністративному суді Києва зазначили, що підставами для ухвалення такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення "ПриватБанку" до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та, власне, порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні.

Таким чином, процедура націоналізації "ПриватБанку" була визнана судом безпідставною та такою, що здійснена з численними порушенням діючого на той момент законодавства. "Розгляд справи тривав з червня 2017 року. Такий тривалий строк розгляду пов’язаний, зокрема, з загальним навантаженням на суддів з розгляду адміністративних справ та необхідністю дослідження значної кількості доказів у справі, розмір якої складає понад 50 томів", – мовиться в офіційному повідомленні суду.

Зазначимо, що рішення суду поки не набрало чинності. На постанову суду вже відреагували в Національному банку України. Там заявили, що не погоджуються з ним і готуються до подання апеляційної скарги.

Реклама

"Рішення суду не набрало законної сили та буде оскаржене Національним банком. Ми продовжимо доводити законність дій та прийнятих рішень регулятора в апеляційній інстанції. Вкотре звертаємо увагу, що породжена судовими рішеннями правова невизначеність підриває фінансову стабільність", – зазначили у Нацбанку.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно