Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Українців попереджають про зростання тарифів на газ

Українців попереджають про зростання тарифів на газ

Вартість газу розділена на дві частини. Але зростання тарифів на газ у 2020 році буде. Наскільки суттєвою – залежить від ціни на безпосередньо імпортний газ.

ВІДЕО ДНЯ

Про це розповів голова експертної Ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський.

"Перша складова – тарифи газорозподільних мереж. Друга – безпосередньо ціна самого газу. Найбільш болюча складова, яка визначається за чотирма пунктами, згідно діючої постанови Кабміну", – наголошує Уніговський. 

Реклама

Уніговський зазначає: оператори газорозподільних мереж, тобто облгази, змушені підвищувати тарифи на транспортування. Середня зарплата співробітників – 5-6 тисяч гривень. А саме від цих людей залежить безпека нашого газопостачання. Тому рішення об’єктивне.

Читайте також:
Ціни на газ для населення у жовтні знизяться
Реклама

"Підвищення ціни на транспортування газу не буде суттєвим. Тарифи газорозподільних операторів збільшать на 30%. Якщо наразі за тисячу кубів була оплата 500-600 гривень, стане 540-640. В платіжках по факту зросте на 5-6% від загальної ціни", – розповідає Леонід Уніговський.

Значно більше, за його словами, зросте ціна на сам газ. І тут все залежатиме від того, наскільки підвищиться вартість всіх складових, з яких формується кінцева вартість. Як говорить експерт, є дві обставини. Перша – спеціальні обов’язки Нафтогазу по регулюванню ціни в 2020 році закінчуються, і буде ринкова вартість.

"Діюча постанова уряду дозволяє Нафтогазу збільшувати ціну для населення. Новий прем’єр Олексій Гончарук з цього питання поки не визначився", – зауважив Уніговський.

Реклама

При цьому, фахівець зауважує: експрем’єр Гройсман нагадав Коболєву про те, що Нафтогаз закачав газ за низькою ціною, за якою треба продавати його населенню, виконуючи спеціальні обов’язки. Але для цього потрібна окрема постанова уряду.

Які зміни у тарифах чекають українців у 2020 році?

Наприкінці 2019 року завершується контакт між Україною та Росією щодо транзиту газу, тому вже 1 січня 2020 року сторони мають укласти нову угоду.

Читайте також:
1600 закарпатців замовили газ на зиму за літньою ціною

Нещодавно президент Росії Путін заявив, що РФ готова укласти новий транзитний контракт з Україною за європейським законодавством. У Нафтогазі зазначили, що таку заяву Путін зробив через те, що Росія не вірить, що Україна встигне запровадити європейське законодавство до кінця року.

Російська сторона наголошує, що підпише необхідні договори про транзит газу у разі, якщо Україна проведе анбандлінг та відокремить ГТС з управління "Нафтогазу".

Верховна Рада підтримала створення незалежного оператора ГТС. Цим документом передбачено розділення транспортування, зберігання, видобутку і продажу газу (анбандлінг).

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що в газові сховища закачали майже 21 мільярд кубів, що є історичним максимумом за останні 9 років. І українці будуть у теплі.

Реклама

Нагадаємо, Кабмін змінив норму для отримання субсидії.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно