Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • "Євробляхам" – пільги, а "свіжопригнані" нехай зачекають? Аналіз нової ініціативи влади

"Євробляхам" – пільги, а "свіжопригнані" нехай зачекають? Аналіз нової ініціативи влади

"Євробляхам" – пільги, а "свіжопригнані" нехай зачекають? Аналіз нової ініціативи влади

Зареєстровано нові законопроекти, що пропонують нові правила розмитнення автотранспорту.

ВІДЕО ДНЯ

Питання вартості розмитнення, хоч і встигло намуляти усім очі, досі не має відповіді. Звісно, поки не буде віднайдене комплексне рішення щодо врегулювання задавнених проблем із митним очищенням автомобілів, нам, в кращому разі, доведеться регулярно вивчати чергові законодавчі ініціативи, часто з невеликими шансами на їхнє закріплення у законодавстві. А при гіршому сценарії розвитку подій – чекати розквіту нових «схем», як це кілька років тому сталося з хвилею «євроблях».

Цього разу ми розберемося, що і для кого пропонують два нещодавно зареєстрованих у Верховній Раді законопроекти: №2342 та №2345. Один із них (№2345) стосується надання додаткового періоду «нештрафування» водіям автомобілів на іноземній реєстрації. Строк тривалістю 180 днів має охопити не лише легковики, а й вантажні машини та автобуси, фактично за усіма дотичними статтями Митного кодексу (469, 470, 481, 483 та 485). Жодні штрафи за водіїв таких ТЗ не накладатимуться, - незалежно від того, подається така машина на митне оформлення чи просто задовольняє повсякденні потреби протягом вже четвертого «перехідного періоду».

Реклама

Наступний документ (№2342) більш об’ємний, та створений для внесення змін у Податковий кодекс (в частині акцизного збору), та у закон, яким регулюються вимоги для ТЗ щодо екостандартів «Євро». Варто зазначити, що у ВР вже був зареєстрований законопроект, яким передбачено зміни принципів оподаткування акцизом імпорту ТЗ (№2132). Однак, якщо реєстрацію нового документу таки дозволили, продовжимо вивчати його зміст.

Читайте також:
В Україні можуть ухвалити проект закону щодо доступного розмитнення "євроблях"
Реклама

Від моменту набуття ним чинності (тобто після отримання висновків від ГНЕУ, профільних комітетів та міністерств, винесення на голосування та підтримання нардепами за основу та в цілому, а далі – підписання Президентом та офіційної публікації), розмитнення має відбуватися за наступними принципами. Протягом 180 днів на легкові ТЗ, які раніше перебували на території України, акциз нараховуватиметься без коефіцієнту віку в формулі.

Для розмитнення вантажних автомобілів пропонується на цей же строк надати нульовий акциз, - проте, нагадаємо, йдеться лише про ті ваговози, які вже заїхали на «євробляхах» до України перед набуттям статусу закону цим проектом.

Також запропоновано протягом 180 днів не застосовувати вимоги щодо екостандартів «Євро» для всіх транспортних засобів, які підлягають першій державній реєстрації в Україні. На постійній основі автори ініціативи пропонують не вимагати відповідності ТЗ будь-яким нормам «Євро» за умови, якщо вік авто понад 30 років, або воно належить до предметів колекціонування чи антикваріату.

Реклама

Уважні читачі зрозуміли, що пільги тривалістю 180 днів створюються виключно для «євроблях», ще й у форматі, при якому буде вигідно такі завезти в Україну ще до прийняття цих законів, щоб провести їхнє розмитнення за зниженим акцизом або взагалі без нього (для вантажних). Всі ж інші, хто завозитиме «свіжопригнане» авто, чи імпортуватиме нове, будуть керуватись «старими» правилами.

Через 180 днів, тобто коли закінчиться четвертий «перехідний період», все знову повернеться на старі місця: підвищені акцизи для вантажних, коефіцієнт віку для легкових, та, що дуже важливо – Євро-6 для всіх ТЗ, крім легкових. В результаті очевидні переваги зможуть отримати ті, хто порушивши закон їздив на «євроблясі», або привіз таку перед запровадженням «виділених пільг», а всі інші автомобілісти, які без схем імпортували машини, будуть і далі грати за правилами, - якщо врешті не зневіряться.

Читайте також:
У яких випадках відтермінування штрафів для "євроблях" не діє: роз’яснення

Наступним терміном, передбаченим у проекті, стане 1 січня 2021 року. З цього дня автори документа вирішили скасувати акциз на всі види транспорту та, відповідно, на переобладнання вантажівок у легковики. Нагадаємо, що пропозиція «безакцизу» вже була висунута в іншому проекті, №2132. Ми детально вивчали цей документ, описавши усе, що стосується «безакцизу», та надавши рекомендації про те, як саме слід ліквідувати це рудиментарне обмеження, щоб не виникло нових проблем.

Також нагадаємо, що незалежно від того, коли і яким проектом акциз на імпорт ТЗ буде скасований, вкрай важливим є перегляд вимог екостандартів «Євро» для імпорту ТЗ з пробігом. Адже введення Євро-6, яке відбудеться вже через 2 місяці, з акцизом чи без нього, фактично заморозить ринок «пригону» вантажівок та автобусів та призведе до подорожчання усіх нових ТЗ. А для цього нардепам слід невідкладно підтримати інший проект, №2078, котрий би ліквідував ще одне обмеження, створене в часи незграбної підтримки підприємств «національного автопрому».

Практика: чи варто продавати своє авто і «приганяти» нерозмитнену машину з надією, що ці закони колись набудуть чинності й вдасться скористатись четвертою порцією пільг для «євроблях»? Слід пам’ятати, що хоч Верховна Рада і намагається підтримувати «турбо-режим», проте це не значить, що всі проекти, які були там зареєстровані, неодмінно стають законами: чимало документів «згорають» ще під час розгляду в комітетах, або не отримують достатньої кількості голосів на пленарних засіданнях.

Тож якщо будувати плани на майбутнє, напевно, варто зачекати появи більш зважених пропозицій, які б стосувались не лише «євроблях», яких зараз розмитнюється 2 штуки за добу, а всіх учасників авторинку. Тим більше, що самі активісти, які опікуються питаннями розмитнення, у своїх регулярних відеозверненнях неодноразово наголошували: час поставити крапку з «євробляхами» та створити єдині умови для всіх! Умови, при яких українцям більше ніколи не доведеться повертатись до пошуку «схем», щоби з їхньою допомогою отримати доступне авто.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно