Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Нова формула від Кабміну: українцям уріжуть субсидії

Нова формула від Кабміну: українцям уріжуть субсидії

У 2020-му українцям доведеться затягнути паски. "Слуга народу" розробила і прийняла бюджет, в якому головна стаття витрат – держборг. А ось соціалку вирішили урізати. При цьому ні обіцяні реформи, ні "реальний" прожитковий мінімум в документі не передбачили.

ВІДЕО ДНЯ

Паралельно з підвищенням тарифів урізали витрати на субсидії. Більш того, вперше за кілька років вирішили переглянути формулу розрахунку знижки. Зарплати і виплати хочуть відв’язати від прожиткового мінімуму. Це дозволить різко його збільшити, чи не роздуваючи бюджет. Про те, як на українцях відобразяться нові норми, читайте в матеріалі.

Читайте також:
"Нафтогаз" підвищив ціну на газ для населення відразу на 14,7%
Реклама

Субсідіанти заплатять більше: що потрібно знати про нову формулу

Що змінюється:

  • формулу розрахунку субсидії змінюють так, що кожній родині доведеться платити більше. А деяким – на 500 грн більше;
  • нововведення вступить в силу тільки в кінці опалювального сезону 2019/2020, тобто в травні наступного року.
Реклама

Формулу розрахунку субсидій не змінювали вже кілька років. Зараз всі, кому покладена знижка, платять за комуналку певний відсоток від доходу сім’ї, решту компенсує держава. У кожного цей відсоток різний. Щоб його розрахувати, потрібно дохід на одного члена сім’ї розділити на два прожиткові мінімуми і помножити на 15%. Наприклад, зараз прожитковий мінімум становить 1936 грн. Якщо середній дохід на одну людину – 3 тисячі, то сім’я може платити за комунальні послуги 11,6% свого доходу.

Припустимо, що сукупний дохід – 9 тисяч гривень. Тоді взимку за комуналку можна буде платити 1044 грн. А якщо виходить більше, все, що понад цю суму, покриє субсидія. Правда, тільки в межах соціальних нормативів споживання (але їх міняти, поки, що не будуть).

У новій же формулі замість 15% в формулу встановлять коефіцієнт у 20%. Та ж сім’я, якби, наприклад, зміни ввести з сьогоднішнього дня, отримала б субсидію на 342 грн! Замість 11,6% потрібно буде віддавати на комуналку 15,4% сукупного доходу сім’ї.

Реклама

Нововведення вступить в силу тільки в травні 2020-го. Тобто цей опалювальний сезон розмір субсидії зменшуватися не буде, а вже з наступного платити доведеться більше. І чим багатша родина, тим сильніше виростуть їхні комунальні витрати. Для прикладу, сім’я з трьох осіб з сукупним доходом в 12 тис. грн зараз може платити тисячу вісімсот сорок вісім грн. А якби нова формула вже діяла, платила б 2404,8 грн. Тобто на 556 грн більше.

Принцип розрахунку субсидій зовсім не змінився і визначається індивідуально: чим менші доходи домогосподарства, тим менша обов’язкова частка плати за комуналку, а отже, більший розмір субсидії. Цей крок спрямований на посилення адресності і не вплине на найменш забезпечені категорії одержувачів субсидій.

Виплати хочуть відв’язати від прожиткового мінімуму

Що обіцяють поміняти:

  • прожитковий мінімум збільшать майже в два рази;
  • від прожиткового мінімуму не залежатимуть: зарплати, соціальні виплати.

Міністерство соцполітики розробило законопроект, який дозволить збільшити прожитковий мінімум і при цьому не підвищувати витрати на соціалку. Президент Володимир Зеленський обіцяв: "У 2020 році повинен збільшитися прожитковий мінімум. Він повинен стати реальним. Десь 4300".

Читайте також:
У «Закарпатгазі» звернулись до краян із терміновим повідомленням

Так, прожитковий мінімум з 1 січня 2020 року збільшиться на 162 грн і складе всього лише 2027 грн. Це в два рази нижче, ніж обіцяв президент. Правда, при цьому в Кабміні анонсували "рішучі кроки" на шляху до підвищення соціальних стандартів. Один з цих "рішучих кроків", – відв’язати прожитковий від зарплат.

Реклама

У законопроекті хочуть встановлювати оклади не в процентній або кратній залежності до відповідного прожиткового мінімуму, а затверджувати щороку в Законі України про Державний бюджет на відповідний рік.

Всього пропонують "відв’язати" від:

  • мінімальної заробітної плати;
  • визначення розмірів соціальної допомоги;
  • допомоги сім’ям з дітьми;
  • допомоги по безробіттю, стипендії інші соціальні виплати.

Якщо прожитковий мінімум відв’яжуть від соцвиплат, його підвищення в результаті торкнеться далеко не всіх, хто потребує. Головна ж проблема – депутати вирішили обрізати витрати на соціалку, при цьому не збільшили ні мінімалку, ні прожитковий мінімум до реального рівня.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно