Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Популярна серед заробітчан країна ЄС анонсувала зміни до міграційної політики

Популярна серед заробітчан країна ЄС анонсувала зміни до міграційної політики

Популярна серед заробітчан країна ЄС анонсувала зміни до міграційної політики

Уряд Польщі планує розробити і затвердити принципи нової міграційної політики протягом пів року, що змінить ринок праці й умови працевлаштування заробітчан.

ВІДЕО ДНЯ

Про це заявив заступник директора департаменту міністерства сім’ї, праці і соціальної політики Польщі Мирослав Пшевозьнік.

"Зараз триває робота над новою версією міграційної політики, її принципи у нас будуть через 3-4 місяці, їх ще має затвердити уряд. Загалом це займе до півроку", - розповів він.

Реклама

За словами Пшевозьніка, міграційна політика базуватиметься на чотирьох основах.

Читайте також:
Важливо для заробітчан: інформація, яку варто знати
Реклама

"Першою основою є захист польського ринку праці, адже кожна країна захищає свій ринок і своїх працівників. Друга - взаємозамінність працівників, особливо в дефіцитних спеціальностях. Третя - циркулярне перебування іноземних трудових мігрантів. Не може бути мови про тривалі терміни працевлаштування в Польщі - тільки обмежені. Четвертою основою є заповнення прогалин в тих регіонах, де не вистачає робочих рук", - сказав представник міністерства.

Водночас він зазначив, що для більш тривалого працевлаштування іноземців не буде перешкод за умови отримання ними документів на постійне проживання в Польщі.

Також Пшевозьнік повідомив, що раніше більшість українців, які приїжджали на роботу до Польщі, концентрувалися переважно в Мазовецькому воєводстві (адміністративний центр - Варшава) - 70%, проте зараз ситуація змінилася - тепер у Варшаві і околицях працюють лише 35% українських заробітчан.

Реклама

"Ми не очікуємо, що кількість працівників з України в цьому році зменшиться: буде зростання, правда, незначне", - додав він, зауваживши, що минулого року в Польщі видали 130 тис. дозволів на сезонну роботу (садівництво, лісництво, рибальство), що більше, ніж в 2018 році, - 98% дозволів отримали громадяни України.

Водночас Пшевозьнік наголосив, що минулого року Польща видала 1,6 млн дозволів про наміри працевлаштування до півроку, що на 100 тис. більше, ніж в 2018-му, з них до 91% - українцям. До того ж було видано на 80 тисяч більше дозволів на роботу терміном до трьох років на підставі віз - 74% таких документів отримали українці.

За оцінками Нацбанку Польщі, в країні зараз перебувають 900 тис. трудових мігрантів із України, а за підрахунками міністерства сім’ї, праці і соціальної політики - від 800 тис. до 1 млн.

Цього року мінімальна оплата години праці становить 17 злотих брутто (понад 110 грн), а мінімальна зарплата - 2,6 тис. злотих брутто (майже 17 тис. грн). До 2024 року, за прогнозами уряду, мінімальна зарплата може вирости до 4 тис. злотих брутто (26 тис. грн).

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно