Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Важливо для заробітчан: інформація, яку варто знати

Важливо для заробітчан: інформація, яку варто знати

Чимала частина закарпатців працює за кордоном. Аби заробити грошей, люди їздять на заробітки. Їдуть і поодинці, і сімейними парами, і навіть цілими родинами.

ВІДЕО ДНЯ

Найбільше закарпатці працюють у сусідніх країнах – Словаччині та Угорщині. Значна частина також їздить на заробітки в Чехію та Німеччину. Минулого року заробітчани перерахували в Україну рекордну за часи незалежності суму грошей – 120 мільярдів гривень.

У 2019 було чимало новин, які в першу чергу важливі для заробітчан та їхніх родин. Пропонуємо пригадати найважливіші із них.

Реклама
Читайте також:
Зарплата 25 тисяч гривень і вище: робота в Закарпатті, за яку платять найбільше

На роботу по-новому: у Верховній Раді приготували сюрприз для заробітчан

У Верховній Раді зайнялися правилами працевлаштування українців, які шукають роботу за кордоном. За словами нардепів, вони планують як захистити їх від шахраїв, так і допомогти фінансово.

Реклама

Побороти трудову міграцію влада поки не може, тому у Раді зареєстрували проєкт закону №2365. Його автори ставлять перед собою мету – перемогти шахрайство у сфері пошуку роботи за кордоном. А саме заборонити кандидатам оплачувати послуги фірм для пошуку рекрутів – ця ноша переходить на плечі роботодавців. Докладно про це читайте тут.

Чехія запровадила нові правила для власників робочих карт

Чехія у 2019 році запровадила нові правила для власників робочих карт (zaměstnanecká karta). 

Які саме зміни:

Реклама
  • Якщо для працівника це перша робоча карта, то змінити роботодавця можна не раніше, ніж через 6 місяців після отримання робочої карти. Звільнитися раніше зазначеного терміну можна в випадку, якщо роботодавець порушує права працівника.
  • В інших випадках потрібно не пізніше, ніж за 30 днів до запланованої зміни місця роботи чи позиції, подати повідомлення про зміну до Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки.

Більше про це, а також про перелік документів на робочу візу в Чехію читайте тут.

Поїхати на заробітки в Німеччину стане простіше

Німеччина відкриває ринок праці – відповідний закон уже підтримали в парламенті. Раніше громадяни країн не Євросоюзу могли працювати в Німеччині, лише маючи вищу освіту, але тепер німці запрошуватимуть на роботу і людей професійно-технічних спеціальностей.

Докладніше про зміни умов праці у Німеччині читайте тут.

Пенсія для заробітчан: як отримати пенсію країни ЄС

Трудові мігранти з України можуть розраховувати на польську пенсію. Це стосується, наприклад, тих, хто платить податки в Польщі і працює в країні офіційно. І не тільки в Польщі. Українські заробітчани в Росії, Німеччині, Португалії, Іспанії, Естонії та інших країнах мають таке ж право. Україна уклала договори про соціальне забезпечення з більш ніж 20 державами.

Читайте також:
В Угорщині заробітчани побили роботодавців

У цих угодах йдеться про право на пенсію. І з кожною країною різні умови. Одні готові виплачувати пенсію за відпрацьований період, робота ж в інших країнах просто зараховується до трудового стажу на батьківщині. Але якщо працювати в країні, з якою домовленостей немає – стаж не зарахують. Більше про пенсію тут.

Реклама

У Чехії озвучили важливу новину для заробітчан

Чехія збільшила річну квоту на залучення працівників з України на національні підприємства. Тепер на роботу в Чехії може бути взято 40 тис. українців (раніше – 19,6 тис.) на рік.

У МВС Чехії пояснили, що роботодавців цікавлять насамперед працівники з України через мовну та культурну близькість громадян, у зв’язку з чим квота була збільшена в кілька разів.

Українські заробітчани в 2018 році в Чехії отримували 23 616 чеських крон, в середньому це близько 26,5 тис. грн.  Більше інформації про збільшення квоти читайте тут.

Заробітчани можуть працювати в Польщі без віз

Польща – одна з країн Шенгенської зони та країна ЄС, законодавство якої передбачає, що негромадяни Євросоюзу, якi перетнули кордон у рамках безвiзового руху, також мають право на роботу, якщо оформлять додатковi документи, вже прибувши на мiсце працевлаштування.

Тепер тi, хто хотiв би знайти роботу в Польщi, можуть приїхати в рамках безвiзу та самi знайти вакансiю i отримати необхiднi документи для працевлаштування в країнi над Вiслою. Безвiзовий українець у Польщi має право легально просити у держави про дозвiл на працю або про так зване “освядчення” – декларацiю про намiр працевлаштування iноземця. Детальніше – за посиланням.

Також нагадаємо, що кілька днів тому заробітчани не могли повернутися на роботу в Словаччину і Чехію.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно