Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Депутати придумали новий податок: хто платитиме близько 6 тисяч гривень на рік

Депутати придумали новий податок: хто платитиме близько 6 тисяч гривень на рік

Осіб, які самостійно обробляють свої земельні паї, можуть зобов’язати платити близько 6 тисяч гривень на рік.

ВІДЕО ДНЯ

У Верховній Раді депутати від "Слуги народу" і групи "Довіра" запропонували законопроект, що запроваджує новий податок, який в основному торкнеться дрібних фермерів. Про це пише DW.

Якщо законопроект приймуть, то пересічному власнику земельного паю доведеться платити до 6 тисяч гривень на рік. Ініціативу підтримує великий агробізнес, пише видання.

Реклама

Дані Держгеокадастру свідчать, що близько 7 мільйонів українців мають земельні паї – в середньому близько 4 гектарів кожен. При цьому 4,7 мільйона власників паїв є одноосібниками – тобто обробляють свої паї самостійно. Решта паїв здаються в оренду великим агрофірмам або холдингам.

Читайте також:
Депутати хочуть збільшити кількість податків при купівлі нового авто
Реклама

Голова Комітету підприємців агропромислового комплексу при Торгово-промисловій палаті України Олег Юхновський каже, що в останні роки українці дедалі частіше відмовляються здавати землю в оренду і вирішують обробляти її самостійно.

"Після 2014 року тенденція до розірвання договорів оренди прискорилася. З тих пір на селі зростає підприємницький дух, дрібний бізнес непогано розвивається. Це створило проблеми для великих компаній", – говорить Юхновський.

Проте відродження мікрофермерства може зупинити новий законопроект №3131 про детінізацію виробництва сільськогосподарської продукції, підготовлений більш як 30 народними депутатами фракції "Слуга народу" і кількома з групи "Довіра".

Зокрема, проект закону впроваджує мінімальну податкову сплату з кожного гектара землі сільгосппризначення. У червні проект отримав "зелене світло" на прийняття за основу від комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики і включений до порядку денного парламенту. Доповідачем за ним призначений народний депутат від "Слуги народу" Мар’ян Заблоцький.

Реклама

Зараз одноосібники платять тільки земельний податок, який становить в середньому 140 гривень на гектар. Але оскільки розмір земельного податку встановлюють громади, виходячи з нормативної грошової оцінки землі, то він може становити до 300 гривень за гектар. Доходи від продажу сільськогосподарської продукції декларують ті одноосібники, хто вирощує її на власних земельних ділянках площею більше 2 гектарів. І тільки тоді виникає необхідність оплатити 18 відсотків податку з цього доходу.

У той же час великий агробізнес звинувачує одноосібників у тому, що вони зловживають можливістю не звітувати про доходи.

Читайте також:
Що зміниться для українців у липні

"Усі повинні платити податки. А у нас 30 відсотків землі обробляються "по-чорному", неофіційно", – говорить Алекс Ліссітса, виконавчий директор ІМК – одного з найбільших агрохолдингів України.

"Одна з основних форм наповнення бюджету ОТГ – земля сільськогосподарського призначення. Тому потрібно вводити спеціальний податок на землю для того, щоб цей податок залишався в сільській місцевості і знову ж працював на місцеву громаду", - додав Ліссітса.

Прихильники закону також вважають, що він перешкодить спекуляції на ринку землі. Адже її буде невигідно утримувати, нічого не вирощуючи.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно