Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Головні новації грудня: що зміниться для українців

Головні новації грудня: що зміниться для українців

В останньому місяці року на українців чекає ряд нововведень, які стосуються різних сфер життя. Далі розповідаємо про найголовніші зміни, які торкнуться нас вже за кілька днів.

ВІДЕО ДНЯ

Збільшення прожиткового мінімуму

З 1 грудня цього року в Україні зростає прожитковий мінімум – це давно передбачено державним бюджетом. Це означає, що паралельно зростуть і низка прив’язаних до нього виплат: заробітні плати або тарифні оклади, а також пенсії і різні види державної допомоги. У грудні прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць зросте на 71 грн – з 2118 грн до 2189 грн. Відповідно до цього, для основних соціальних і демографічних груп населення новий прожитковий мінімум складе:

  • на дітей віком до 6 років — 1921 грн,
  • дітей віком від 6 до 18 років — 2395 грн,
  • працездатних осіб — 2270 грн,
  • осіб, які втратили працездатність, — 1769 грн.
Реклама
Читайте також:
Які зміни чекають українців у листопаді

Ріст зарплат для бюджетників

Працівники бюджетної сфери зароблятимуть трохи більше саме завдяки росту прожиткового мінімуму. Мінімальний тарифний оклад в принципі не може бути меншим, ніж прожитковий мінімум для працездатної особи. Тому перша тарифна ставка не може бути нижчою за прожитковий мінімум. Зараз її розмір складає 2225 грн. А вже з 1 грудня оклади зростуть таким чином (не враховуючи надбавок за стаж, інтенсивність праці та премії):

Реклама
  • 11 тарифна ставка – зросте з 4383 грн до 4472 грн;
  • 15 тарифна ставка — зросте з 5740 грн до 5857 грн;
  • 24 тарифна ставка — зросте з 9701 грн до 9897 грн.

Пенсії і соцвиплати

Пенсія та соціальна допомога в Україні також має пряме відношення до розміру прожиткового мінімуму. З 1 грудня їх перерахують автоматично і прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зросте на 57 грн — з 1712 грн до 1769 грн. Також будуть збільшені такі державні виплати:

  • мінімальні розміри пенсії за віком (за наявності страхового стажу 20 років у жінок, 25 років у чоловіків – для пенсій, призначених до 01.10.2011 та 30 років у жінок, 35 років у чоловіків – для пенсій, призначених після 01.10.2011);
  • мінімальні розміри пенсій з інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника;
  • мінімальні розміри пенсійних виплат шахтарям, інвалідам війни, учасникам бойових дій, людям з інвалідністю, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • розміри надбавок та підвищень, які залежать від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність:
    пенсії за особливі заслуги згідно із законом України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною";
  • підвищення, передбачені законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту" та "Про жертв нацистських переслідувань";
  • щомісячна державна адресна допомога людям з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків ЧАЕС та на догляд інвалідам війни та учасникам бойових дій.
Реклама

Зростуть не лише невеликі пенсії, а й ті, які називають найбільшими в Україні. Приміром, максимальна пенсія, що становила 17120 грн, також зросте на 570 грн і складе 17690 грн.

"Зимове" підвищення цін на ЖКП

Традиційно вартість газу в Україні зростає після старту опалювального сезону перед найхолоднішим періодом – на початку зими. Довго було невідомо, на скільки конкретно зросте ціна блакитного палива у наступному місяці, але в тому, що це відбудеться, майже ніхто не сумнівався. Однак, його не буде. Принаймні, для споживачів, котрих обслуговує НАК Нафтогаз. Днями компанія заявила, що ціни на газ для населення у грудні залишаться на рівні листопада. Але, в Міненерго анонсували підвищення тарифів на електроенергію.

Читайте також:
Чого чекати від нового року: найголовніші зміни 2020

 Укрпошта без вихідних

Ще з 1 листопада 250 відділень Укрпошти по всій Україні перейшли на 7-денний робочий графік. Це пов’язано з так званим періодом високого сезону перед новорічними святами, коли зростає кількість відправлень. А вже з 1 грудня на такий графік перейдуть ще 50 відділень з найбільшою завантаженістю здебільшого в обласних центрах.  

Із е-паспортом у банк

Із початком грудня українці також зможуть проводити касові операції у відділеннях банків за допомогою електронних документів у додатку "Дія". У НБУ запевняють, що цього буде достатньо для ідентифікації клієнта. "При здійсненні касових операцій для ідентифікації та верифікації клієнта або його представника банки зможуть використовувати цифровий паспорт (внутрішній, - ред.) або закордонний цифровий паспорт", — зазначили в фінустанові. Відповідне нововведення Нацбанк анонсував серед інших, що покликані спростити проведення касових операцій банками під час обслуговування клієнтів.

Кінець "старої" абонплати за газ

В грудні буде останній місяць "старої" абонплати за газ. Уже з січня її перерахують, виходячи з оновлених обсягів споживання. Так, зараз ми платимо за обсягом використаного за період із жовтня 2018-го до жовтня 2019-го блакитного палива. Із 1 січня треба буде платити з того обсягу, який витратили з жовтня 2019-го до жовтня 2020. Відповідно, якщо витрачали більше блакитного палива, то доведеться більше і платити. І навпаки.

Нагадаємо, що в Україні почали діяти нові ПДР для водіїв і пішоходів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно