Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Що буде з курсом? Як агресія Росії лякає гривню

Що буде з курсом? Як агресія Росії лякає гривню

Валютний міжбанк – у підвішеному стані через тривожні новини про російську армію біля кордонів України.

ВІДЕО ДНЯ

Загроза відновлення гарячої фази війни з Росією схвилювала валютний ринок. Замість очікуваного зміцнення гривні, курс долара на міжбанку знову виріс до 28 грн/$.

Найближчим часом ринок продовжить нервово спостерігати за тим, що відбувається на україно-російському кордоні: істотного зниження курсу долара поки не буде, відзначають опитані банкіри і фінансисти.

Реклама
Читайте також:
Мільйонери Закарпаття: скільки їх в області, станом на початок квітня

Поки в квітні ціна долара на міжбанку не опускалася нижче 27,83 грн/$, тоді як весь березень пройшов в діапазоні 27,6-27,8 грн/$.

Реклама

Зростаюча напруга на україно-російському кордоні – головний фактор, який збиває тренд на сезонне зміцнення гривні. Ревальвація, як правило, відбувається на українському ринку з березня по червень-липень (причини – закінчення опалювального сезону і посівна кампанія).

Поки все відбувається не так – коливання курсу на ринку посилилися з початку квітня, коли з’явилися перші відомості про нарощування російського військового контингенту на кордоні з Україною.

Паніки поки немає (учасники міжбанку не дозволяють курсу виходити далеко за межі 28 грн/$, а ажіотажу на готівковому ринку не спостерігається), але банкіри та їхні клієнти продовжать з тривогою спостерігати за тим, що відбувається, відзначають опитані фінансисти.

Реклама

Ситуація має не тільки психологічний, а й практичний вплив на ринок. Результат можна було побачити минулого вівторка, коли Мінфін провів найслабший аукціон з розміщення ОВДП за багато місяців – в бюджет залучили всього 1 млрд грн.

Це – наслідок виходу з українських активів іноземних інвесторів, які з побоюванням дивляться на перспективу повноцінної військової інтервенції Росії в Україну. За тиждень нерезиденти скоротили свій ОВДП-портфель на 2,5 млрд грн (наймасовіший вихід мало не з часу першого локдауна навесні 2020 року).

Як відзначають опитані учасники ринку, вихід іноземців негативно вплинув на настрої практично всіх гравців міжбанку. 

Читайте також:
"Карантинні" 8 тисяч: хто отримає

Важливий фактор, який компенсує легку паніку на міжбанку – продаж валюти з боку агроекспорту. Аграрії продовжують посівну кампанію (в цьому році через холоди в лютому-березні вона зрушила і зараз знаходиться в самому розпалі) і активно змінюють валютну виручку на гривню.

У наступні тижні це має стримати курс в разі продовження військової загрози. Хоча ще в кінці березня опитанбанкіри і економісти називали фактор посівної головною передумовою для переходу курсу в діапазон 27-27,5 грн/$.

Що далі? Прогноз до 16 квітня

Реклама

Опитані фінансисти поки не очікують істотного зростання курсу, але ринок продовжить перебувати в районі 28 грн/$.

Прогноз до 16 квітня: 27,75-28,05.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно