Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Які податки збільшать для простих українців

Які податки збільшать для простих українців

Протягом кількох місяців в Україні готують нові ставки податків. Платити більше доведеться, зокрема, деяким ФОПам, власникам дорогих машин та тим, хто часто продає житло. А от норму про податок на овочі з городу поки не переглядатимуть.

ВІДЕО ДНЯ

Інтернет-видання "PMG.ua" вже розповідало розлого про підготовку податкової реформи. У даній статті ми розповімо, які податки збільшать для простих українців.

Мінфін пропонує ввести норму, при якій пересічні українці, у разі продажу трьох і більше квартир, повинні будуть заплатити податок на рівні компаній. Зараз фізособи у разі продажу нерухомості платять 5% податку, а компанії – 18%. Якщо рішення буде ухвалено, то з продажу третьої і наступних квартир потрібно буде заплатити українцям вже 18% податку.

Реклама
Читайте також:
Рада в першому читанні проголосувала за прив’язку прожиткового мінімуму українців до середньої зарплати

Також переглядається податок на машини у розділі оподаткування "елітного авто". Зараз автівка вважається "елітною", якщо вона коштує 375 мінімальних зарплат (2,2 мільйона гривень) і не досягла віку 5 років. Урядовці ж пропонують вважати автівку "елітною", якщо вона вартує 200 мінімалок. Зараз це 1,2 мільйона гривень. Тобто, раз на рік власник повинен буде сплатити 25 тисяч гривень.

Реклама

Перелік автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком (їх марка, модель та рік випуску), розміщуються на сайті Мінекономіки щороку до 1 лютого звітного року.

Нарахування суми податку фізособам здійснюється контролюючим органом за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування.

ЗМІ повідомляють, що в новій версії документу скоріше за все не переглядатимуть сплати податку на овочі з городу. Зараз українці повинні платити 18% ПДФО і 1,5% військового збору за продаж овочів, які виростили на ділянках, площа яких перевищує 2 га. В одній із версій законопроєкту пропонували скоротити площу до 0,5 га.

Реклама

Збираються підвищити податки на акцизи для сигарет і алкоголю. Обговорювана ставка – плюс 5% (рівень минулорічної інфляції). Як наслідок – ціни на всю тютюнову та алкогольну продукцію можуть вирости пропорційно.

Для великих підприємств найбільшим ударом буде зростання ставок на залізну руду.

Читайте також:
Тарифи на газ влітку виростуть: як зміниться сума в платіжках

А от для фермерів, які на четвертій групі єдиного податку, у разі позитивного голосування за законопроєкт, відрахування в бюджет зростуть:

  • для пасовищ, ріллі та сіножатей – з 0,95 до 1,9;
  • для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, – з 0,57 до 1,14;
  • для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) – з 0,57 до 1,14;
  • для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, – з 0,19 до 0,38.

Президент Зеленський підтримує законопроєкт, а у Кабміні сподіваються, що він дозволить зібрати додатково до 60 мільярдів гривень.

Раніше повідомлялось, що курс долара в червні проб’є рекордну позначку.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно