Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Курс долара в Україні досягне нової позначки: скільки коштуватиме валюта

Курс долара в Україні досягне нової позначки: скільки коштуватиме валюта

В Україні курс долара найближчого тижня опуститься до позначки в 27,1-27,3 грн/$, фактично досягши мінімального в 2021 році значення. Більшість опитаних аналітиків погоджується: плавне зміцнення нацвалюти триватиме щонайменше другий тиждень червня.

ВІДЕО ДНЯ

Про те, як і чому може змінитися вартість американської валюти в Україні, читайте в матеріалі.

Читайте також:
Виплати на дітей при народженні пропонують збільшити до 150 тисяч гривень
Реклама

Долар в Україні буде дешевшати, і ось чому:

  • іноземці після довгої паузи купили облігації внутрішнього державного боргу.
Реклама

"Вихід НБУ на ринок у середу зміг зупинити зміцнення гривні, але потім торги закривалися на мінімальних рівнях долара. Ба більше, напередодні нерезиденти придбали ОВДП на 1,8 млрд грн після тривалої паузи, що надало підтримку гривні", – пояснює керівник відділу аналітики ForexClub Андрій Шевчишин.

  • пропозиція валюти перевищує попит.

До того ж активність продавців валюти на тлі підготовки до виплат зарплат може збільшитися. Крім цього, учасники ринку перебувають в очікуванні відкриття ринку землі, що має позитивно відбитися на економічних тенденціях у країні.

Реклама
  • ціни на український експорт високі.

"Стабільність української гривні – явище не тимчасове. Це тенденція всього 2021 року. Тобто підтримувати настрій покупців валюти ми поки не будемо. Час для падіння гривні до долара і євро ще не настав. Водночас ми не заперечуємо наявність ризиків", – розповідає Артем Беркович, старший аналітик компанії Empori group.

Скільки заплатимо за валюту? Аналітики озвучили різні думки

"Найближчого тижня ми очікуємо зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку буде торгуватися через тиждень поблизу 27,1 грн. Готівковий долар торгуватиметься по 27,0-27,2 грн", – спрогнозував Іосуб.

Серед позитивних факторів аналітик зазначає: ЄС висловив свою солідарність з Україною, яка стикається з кібератаками, спрямованими на заподіяння шкоди її ключовим інфраструктурам. На тлі все більш тісної співпраці офіційного Києва з Євросоюзом гривня має шанси зміцнити свої позиції.

За інформацією Нацбанку, регулятор протягом травня не проводив інтервенцій на міжбанку. Це сталося вперше з липня 2014 року. Всього з початку року НБУ купив на міжбанку $290,5 млн, а продав – $70 млн. Позитивне сальдо склало $220,5 млн.

"У травні було зафіксовано нульове сальдо операцій НБУ на міжбанку. Якщо зміцнення гривні продовжиться, то регулятор знову буде змушений вийти з валютними інтервенціями. Крім того, очікую активізацію імпортерів на ринку з продажами гривні. Вважаю, що наступного тижня долар до гривні почне зміцнення до рівня 27,65. Євро, найімовірніше, виросте до позначки 33,40", – зазначає Гойлов.

Реклама

Учасники ринку перебувають в очікуванні відкриття ринку землі, що має позитивно відбитися на економічних тенденціях у країні, вважає Шевчишин. За його оцінками, вартість валюти буде коливатися близько 27,25-27,35 грн/$.

"На тлі все більш тісної співпраці України з Євросоюзом гривня має шанси зміцнити свої позиції", – спрогнозував він.

З таким прогнозом не погоджується Беркович. "Причиною для очікувань девальвації гривні й основним ризиком валютного ринку країни є ситуація навколо Білорусі. Нагадаємо, що низка країн, включаючи Україну, заборонила білоруським літакам використовувати свій повітряний простір. І у відповідь Білорусь має намір звернутися до Ради ICAO для оцінки правомірності", – говорить старший аналітик Empori group.

Які висновки можна зробити?

  • Ревальвація гривні, ймовірно, продовжиться до кінця літа. Максимально низька відмітка очікується в липні-серпні. Тоді курс долара може пробити психологічну позначку й опуститися нижче ніж 27 грн/$.
  • Уже восени посиляться девальваційні ризики, пов’язані зі співпрацею з МВФ. Крім того, валюту доведеться витрачати на купівлю енергетичних ресурсів напередодні опалювального сезону.
  • В українців є ще кілька місяців для того, щоб купити долари за порівняно низьким курсом.

Раніше повідомлялось, що курс долара в червні проб’є рекордну позначку.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно