Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На "круглому столі" в УжНУ говорили про спроби "викорінення Карпатської України" з національної пам’яті українців

На "круглому столі" в УжНУ говорили про спроби "викорінення Карпатської України" з національної пам’яті українців

На "круглому столі" в УжНУ говорили про спроби "викорінення Карпатської України" з національної пам’яті українців

В Ужгородському національному університеті минулої п’ятниці відбувся Міжнародний круглий стіл на тему «Наукова дискусія правдивої історії національно-визвольного руху і державотворення закарпатських українців. Закарпатська Україна: викорінення Карпатської України» та презентація двотомника дослідника історії Закарпаття Станіслава Аржевітіна «Закарпатська Україна: викорінення Карпатської України» – документальної розповіді про події, які мали місце на Закарпатті у середині ХХ століття.

ВІДЕО ДНЯ

У двотомнику обсягом понад 2000 сторінок публікуються (часто вперше) сотні нещодавно розсекречених документів з історії національно-визвольного руху Закарпаття, подається їх глибокий авторський аналіз та оцінки сучасників тих подій, – пише інформаційно-видавничий центр УжНУ.

Читайте також:
Сергій Жадан зачитував в Ужгороді свої поезії
Реклама

Відкрив засідання вступним словом завідувач кафедри модерної історії України та зарубіжних країн УжНУ доцент Ігор Шніцер і надав слово для привітання проректорці університету Мирославі Лендьел.

На "круглому столі" в УжНУ говорили про спроби "викорінення Карпатської України" з національної пам’яті українців – 01
Реклама

«Для свого ґрунтовного дослідження автору вдалося віднайти напрочуд влучну назву, яка дуже точно передає дух тієї епохи. Двотомник стане в нагоді як викладачам, так і студентам - зрештою, усім, хто цікавиться нашою непростою історією»,- наголосила М. Лендьел. Вона передала вітання учасникам дискусії від ректора Володимира Смоланки та вручила Станіславу Аржевітіну ректорську «Подяку» за вклад в розвиток дослідження історії Закарпаття. Ректорської відзнаки удостоївся ще один учасник зібрання - завідувач відділу історії міжнародних відносин і зовнішньої політики України Інституту історії України НАН України, член-кореспондент НАН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Степан Віднянський.

Своєрідним прологом до дискусії став перегляд фрагментів авторського фільму Станіслава Аржевітіна «Колочавські повстанці» відзнятого у рідному селі автора.

На "круглому столі" в УжНУ говорили про спроби "викорінення Карпатської України" з національної пам’яті українців – 02
Реклама

Відтак розпочалося обговорення. За участі професійних науковців-істориків, представників владних структур та історико-краєзнавчих громадських організацій відбулася динамічна і змістовна наукова розмова з питань історії національно-визвольного руху в Закарпатті у ХХ ст., сучасні наслідки тогочасних політичних рішень та проблеми українського західного порубіжжя – всебічної історичної оцінки національно-визвольного руху у Закарпатті загалом. У дискусії взяли участь член-кореспондент НАН України Степан Віднянськмй, доктори історичних наук Микола Вегеш, Іван Вовканич та Сергій Федака, перший заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета, письменних Петро Ходанич, директор департаменту культури та релігії ОДА Євген Тищук, кандидат історичних наук Юрій Данилець, провідні наукові співробітники Інституту суспільних наук Словацької Академії наук Мар’ян Гайдош та Станіслав Конечний та інші.

На "круглому столі" в УжНУ говорили про спроби "викорінення Карпатської України" з національної пам’яті українців – 03

Аналізуючи щойно виданий двотомник «Закарпатська Україна: викорінення Карпатської України» виступаючі наголошували на величезній фактологічній базі  дослідження С.Аржевітіна наукову вагу якого підкреслює переднє слово до книги академіка НАН України Валерія Смолія «Закарпаття – це цілий мікрокосм українського західного порубіжжя» та погоджувалися з думкою про те, що книга матиме не лише науковий, а й широкий суспільно-політичний розголос,  яку висловловив у передмові  до видання «З Україною навіки» відомий політичний і громадський діяч, генерал Василь Дурдинець.

Круглий стіл відбувся за сприяння та участі Інституту історії України НАН України, Ужгородського національного університету, Національної спілки краєзнавців України, Галузевого державного архіву СБУ та Управління СБУ в Закарпатській області, Національної спілки письменників України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно