Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • По всій країні введено "жовту" зону: які діють обмеження з 23 вересня

По всій країні введено "жовту" зону: які діють обмеження з 23 вересня

По всій країні введено "жовту" зону: які діють обмеження з 23 вересня
Перелік – які обмеження та заборони діють із 23 вересня в жовтій зоні карантину.

В Україні, де стрімко збільшується кількість хворих на коронавірус, від четверга, 23 вересня, в усіх регіонах запроваджується "жовта" зона, яка передбачає посилення обмежень. Втім, на відміну від минулорічного локдауну, коли обмеження стосувалися всіх, цьогоріч обмеження певною мірою дещо послаблюють, але лише для вакцинованих українців.

ВІДЕО ДНЯ

Уряд під час позачергового засідання 20 вересня ухвалив рішення про подовження дії адаптивного карантину до 31 грудня 2021 року. А отже, обмеження будуть ухвалюватися зважаючи на те, які показники госпіталізацій, смертності та захворюваності на коронавірус у кожному регіоні окремо.

Вже 21 вересня Кабмін підтримав введення "жовтої" зони від 00:00 23 вересня 2021 року. Утім, голова уряду Денис Шмигаль вже попередив українців, що темпи розповсюдження коронавірусу свідчать, що найближчим часом деякі регіони можуть перейти до "червоної" зони.

Реклама
Читайте також:
В Україні вводять обов’язкову вакцинацію від ковіду

Заборони в "жовтій" зоні

"Жовта" зона карантину передбачає додаткові обмеження щодо дистанції та кількості місць у громадських закладах, а також обов’язкове дотримання маскового режиму.

Реклама

Так, у "жовтому" рівні епіднебезпеки заборонено:

  • масові заходи за участю більш як 1 особи на 4 кв. метри площі будівлі або території,
  • заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць,
  • заповненість спортзалів і фітнесцентрів не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів,
  • у закладі харчування за столиком може сидіти не більше 4 осіб, а відстань між столами - 1,5 м,
  • відвідування сторонніми особами установ і закладів соціального захисту, в яких тимчасово або постійно  перебувають пенсіонери, ветерани війни і праці, особи з інвалідністю, особи із стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями,
  • відвідування сторонніми особами установ і закладів, які надають соціальні послуги сім’ям (особам), які перебувають у складних життєвих обставинах, крім кризових установ і закладів,
    самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації,  
  • пасажирські перевезення мають відбуватися тільки для пасажирів на місцях для сидіння.

Згідно зі змінами у "карантинній" постанові, бізнес матиме вибір: працювати без додаткових обмежень або з їхнім дотриманням і сплатою штрафів, у разі порушень.

Реклама

Так, на роботу ресторанів, кінотеатрів, музеїв, театрів, спортзалів, басейнів й інших закладів обмеження не будуть накладатися, якщо всі відвідувачів зможуть показати "жовтий" COVID-сертифікат. Отримати такий документ можна вже після отримання першої дози вакцини, негативного ПЛР-тесту є підтвердження перенесення COVID-19 (якщо після одужання минуло до 6 місяців).

Аналогічна вимога поширюється і на працівників та організаторів масових заходів, але їх з сертифікатами має бути щонайменше 80%.

"Це той метод, який на сьогодні успішно використовує низка європейських і світових країн для того, щоб уберегти людей і водночас не зупиняти економічну активність країни", – сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

По всій країні введено "жовту" зону: які діють обмеження з 23 вересня – 01

Водночас підприємці можуть не перевіряти відповідні документи, але тоді заклад мусить працювати з дотриманням усіх додаткових обмежень "жовтої" зони. Зауважимо, що за порушенням карантинних обмежень передбачено штрафи.

Кінцеве рішення про те, чи перевіряти наявність "ковідних" документів і надавати послуги тільки вакцинованим, залишається за власником. 

"Вибір залишається за підприємцями, і ми впевнені в їхній відповідальній позиції", – зауважив голова уряду Денис Шмигаль.

Реклама

Якою буде робота шкіл, садочків, університетів

За новими правилами, у "жовтій" зоні навчальні заклади можуть працювати за умови, що не менше 80% працівників мають принаймні одне щеплення проти коронавірусу.

Водночас, зазначена умова, згідно з останнім рішенням уряду, не поширюватиметься на заклади дошкільної освіти, спеціальні заклади загальної середньої освіти, 1-4 класи закладів середньої освіти.

Крім того, у школярів довідок про результати ПЛР-тесту не вимагатимуть. Незмінною залишається перевірка температури перед початком уроків. Лише, якщо вона перевищена, потрібно буде зробити або ПЛР-тест або швидкий тест.

Громадський транспорт 

Згідно з "жовтою" зоною, громадський транспорт курсує без змін. Утім, під час карантину забороняються пасажирські перевезення усіма типами громадського транспорту в кількості більшій, аніж кількість місць для сидіння.

Перевізник також несе відповідальність за забезпечення водіїв респіраторами або масками, та здійснює контроль за дотриманням пасажирами маскового режиму. Своєю чергою, прем’єр Денис Шмигаль запевнив, що метро, маршрутки, тролейбуси і трамваї їздитимуть без додаткових карток. Вимогою буде лише:

  • для пасажирів - обов’язкова маска і соціальна дистанція;
  • для водіїв і працівників транспорту - обов’язкова вакцинація (у "жовтій" зоні - мінімум одна доза вакцини, в "червоній" зоні - дві дози).

Ідею впровадження COVID-сертифікатів для проїзду в транспорті прем’єр вважає недоцільною.

Реклама

"Звичайно, в громадському транспорті вимагати сертифікати - це недоцільно. Як в метро можна вимагати у пасажирів, яких іде великий потік в годину пік. Тому масковий режим і вакцинація працівників громадського транспорту. Це ті вимоги, які будуть обов’язковими", - пояснив український прем’єр. 

Водночас головний санітарний лікар Ігор Кузін попередив, що для посилення контролю за дотримання карантину Нацполіція проведе рейди, зокрема, щоб перевірити, чи носять українці маски у публічних місцях. 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно