Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Як крадуть паливо у агробізнесу? Як боротися з крадіжками палива?

Як крадуть паливо у агробізнесу? Як боротися з крадіжками палива?

Як крадуть паливо у агробізнесу? Як боротися з крадіжками палива?

В агросекторі найпопулярнішим видом розкрадань є крадіжки палива. В середньому витрати на паливо на підприємстві, де є автопарк, складають 30% від всіх витрат.

ВІДЕО ДНЯ

Так вже заведено у працівників ще з часів Радянського Союзу – «брати» все те, що погано контролюється. Особливо заповзятливі особи можуть «позичити» і те, що знаходиться під строгим контролем. Саме паливо є одним із найбільш ласих шматочків, адже його можна використовувати в побуті або продати за вигідною ціною.

Розглянемо основні варіанти крадіжки палива на аграрному підприємстві:

Реклама

1. «Договорняк» зі співробітниками АЗС. У такому випадку оператор видає чек, наприклад, на 100 літрів, але за фактом заправляє транспортний засіб тільки на 90 літрів. Різницю зазвичай ділять порівну або за домовленістю.

2. Встановити магніт на одометр. Магніт буде стримувати роботу лічильника, відповідно пройдений кілометраж буде відображатись в неповній мірі.

Реклама
Читайте також:
У Мукачеві обікрали фермерське господарство

3. Під’єднати імпульсний генератор, який буде накручувати лічильник, показуючи зайві кілометри. «Надлишки» палива водії зливають або використовують ТЗ в особистих цілях.

4. Якщо с/г транспорт заправляють безпосередньо в полі за допомогою бензовоза, то це далеко не означає, що крадіжки можна уникнути. «Договір» з водієм бензовоза дозволить діяти за тією ж схемою, що описана в пункті №1.

Реклама

5. Порушити технологію обробку ґрунту. Наприклад, оранку ґрунту слід здійснювати на певній глибині, проте водій навмисно її зменшує, адже витрати палива в такому випадку знизяться. Якщо провести таку операцію в середині поля, то дана схема може залишитися повністю непоміченою.

6. Заправити ТЗ неякісним паливом. В такому випадку витрати на один оброблений гектар збільшаться. Дана махінація досить складна, адже в процесі мають бути залучені як мінімум водій, механізатор, заправник.

Як боротися з крадіжками палива?

1. Керівництво компанії може виїжджати на позапланову перевірку, фіксуючи показники витрат ПММ.

2. Відпускати паливо по RFID - ідентифікаційним безконтактним карткам, які ідентифікують кожного співробітника підприємства. Здійснювати облік видачі палива можна як на стаціонарних, так і на мобільних заправках.

3. Обладнати автомобіль датчиками рівня і витрат палива.

4. Встановити датчик контролю якості водіння транспортним засобом. Адже всім відомо, що різкі гальмування і старти збільшують витрату палива.

Реклама

5. Додатково транспортний засіб можна обладнати датчиком внесення добрив, датчиком глибини ґрунту, GPS трекером, інше.

6. Встановити GPS-систему моніторингу на с/г транспорт, а після за потреби доповнити її всіма необхідними датчиками. Зверніть увагу на вигідні пропозиції компанії «КТС-Моніторинг», – якісне обладнання, низькі ціни, кваліфікований персонал. Детальніше за посиланням https://ktsm-gps.com.ua/selhoz.

Без вищеописаних варіантів агрокомпанія неминуче зазнає втрат на паливі, добриві, насіннєвому матеріалі, засобах захисту і тощо.

Встановивши супутникову систему моніторингу, власники повинні бути готові, що частина персоналу добровільно або примусово буде змушене покинути свої робочі місця.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно