Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

8 травня: чому важливий цей день в історії

8 травня: чому важливий цей день в історії

8 травня 2022 року – неділя. 74-й день війни Росії проти України. 128-й день року.

ВІДЕО ДНЯ

Який сьогодні день в Україні і світі

8 травня – День пам’яті і примирення. Міжнародна подія, яка несе у собі глибокий символізм. Пам’ять - ми не повинні забувати мільйони людей, які загинули під час Другої світової війни. Примирення – всі країни, які брали участь у тій страшній війні, повинні примиритися. На жаль, ворог знову прийшов на територію України, а тому ми взяли до рук зброю, щоб захищати себе і своїх рідних. Однак віримо, що зовсім скоро нас чекає нова перемога. А наразі варто згадати в молитві тих, хто загинув в період 1939-1945 років.

Реклама

Також 8 травня – Міжнародний день матері. Подія завжди припадає на другу неділю травня. Особлива пошана до жінок, які дарують нове життя, була ще в давні часи. Відомо, що в багатьох культурах вона знаходила своє місце в культі богині-матері. Передісторія сучасного свята досить важка та трагічна. Його започаткувала американка Енн Джарвіс, мама 13 дітей, з яких лише 4 дожили до повноліття.

Читайте також:
22 березня: християни відзначають велике свято
Реклама

Вона жила в XIX столітті, коли таке не було чимось винятковим. 1858 року Енн організувала зустрічі матерів та лікарів, щоб вивчити правила гігієни, санітарії, які допомогли б зменшити кількість інфекційних захворювань у дітей. Традиція настільки прижилася, що згодом переросла у щось значно більше. Сьогодні діти обов’язково вітають своїх матерів зі святом.

А ще 8 травня – Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Обрали дату на честь дня народження швейцарського суспільного діяча Анрі Дюнана, який був засновником Червоного Хреста і першим лауреатом Нобелівської премії миру. Перший День Червоного Хреста відбувся 1949 року.

8 травня - яке сьогодні свято в церковному календарі
 

Реклама

8 травня в церковному календарі – день пам’яті апостола євангеліста Марка. Апотосл від 70, знаний також як Іоанн-Марк, племінник апостола Варнави. Народився в Єрусалимі та був найближчим сподвижником апостолів Павла, Петра і Варнави. Разом з ними побував у Селевкії, а звіди вирушив до острова Кіпр. Пізніше повернувся до Єрусалиму, побував з апостолом Павлом в Римі. Був у Єгипті, де заснував Церкву.

Також саме апостол Марк поклав початок християнському училищу в Єгипті, звідки вийшли такі знамениті вчителі Церкви, як святитель Діонісій, Климент Олександрійський, святитель Григорій Чудотворець тощо. Потім Марк вирішив побувати в Африці, а саме в Лівії, Нектополі. Там він виступав з проповідями. Під час цих подорожей до нього зійшов Святий Дух і наказав йти в Олександрію, щоб навернути там язичників на християнство.

Коли апостол завершував своє богослужіння, язичники напали на нього, побили, а потім кинули до в’язниці. Там до апостола Марка зійшов сам Господь Ісус Христос, який зміцнив його дух перед стражданнями. Наступного дня розлючені люди провели Марка до суду, в дорозі він і помер. Спочатку язичники думали спалити тіло християнина, але багаття враз загасло і в небі пролунав грім. Тоді його поховали у кам’яній гробниці. На її місці 310 року побудували церкву. А 820 року мощі апостола Марка перенесли до Венеції.

Пам’ятні дати 8 травня

Календар важливих подій в Україні та світі на сьогодні, 8 травня:

1541 рік – іспанський конкістадор і мандрівник Ернандо де Сото відкриває річку Міссісіпі та називає її Річка Святого Духа;
1847 рік – шотландський винахідник зі Стонгейвена Роберт Томсон отримує патент на гумову камеру для коліс;
1886 рік – доктор Джон Пембертон з Атланти вперше продає свій лікувальний еліксир, він мав такий попит в аптеці, що через три роки його секретну формулу було продано за 2300 доларів, а нині він відомий під назвою "Coca-Cola";
1900 рік – Андрій (Шептицький) став митрополитом Львівським;
1926 рік – відбувається перший авіапереліт над північним полюсом;
1951 рік – Іван Драч опублікував свій перший вірш;
2004 рік – німецька поліція заарештовує 18-літнього творця комп’ютерного вірусу під назвою "Sasser".

Нагадаємо, коли святкують Вознесіння у 2022 році.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно