Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Які бувають види повісток і де їх мають право вручати

Які бувають види повісток і де їх мають право вручати

Вже понад 11 місяців в Україні триває війна, тому увесь цей час чоловіки призовного віку (від 18 до 60 років) отримують повістки. Однак українці неодноразово скаржились на те, що під час мобілізації повістки чоловікам вручають і на вулицях, і в громадських місцях.

ВІДЕО ДНЯ

Розповідаємо, яка ж законна процедура вручення повісток і яких видів вони бувають. 

Де можуть вручати повістки

Наразі ніде в законі не зазначено, в якому саме місці можна вручати повістки – вдома, на роботі, на вулиці чи на блокпостах. Тому їх і роздають чоловікам у різних місцях.

Реклама
Читайте також:
Мобілізація 2023: яке покарання чекає на чоловіків, які залишилися за кордоном

Проте для того, аби вручити повістку, спочатку необхідно встановити особу чоловіка. Саме тому під час воєнного стану вимагають носити з собою документи, які підтверджують особу. На підставі цього документу уповноважена особа виписує повістку.

Реклама

Які є види повісток в Україні

Загалом наразі є чотири види повісток: для уточнення даних, на медкомісію, на призов до ЗСУ та мобілізаційне розпорядження.

Перший вид повісток вручається для того, аби уточнити військово-облікові дані для оновлення інформації про склад сім’ї, наявності чи відсутності дітей, стану здоров’я призовників і військовозобов’язаних, інформації щодо працевлаштування.  Після такої перевірки можуть виявити підстави для звільнення від служби, якщо вони є.

Повістка на медкомісію за підписом військового комісара зобов’язує призовника пройти медичне обстеження. Потім видається документ з висновком військово-лікарської комісії про придатність чи непридатність чоловіка до військової служби. 

Реклама

Повістка на призов до ЗСУ передбачає виклик до військового комісаріату для призову на строкову службу. Якщо військовозобов’язаний не з’явиться за цією повісткою, то може настати кримінальна відповідальність.

Мобілізаційне розпорядження вручається військовозобов’язаним особам, які пройшли медичну комісію і визнані придатними до несення військової служби. У цьому виді повістки зазначається про обов’язок з’явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Проте зазначимо, що є три причини, які дозволяють не приходити до військкомату після вручення повістки. Прочитати про них можна тут.

Нагадаємо, днями Олексій Данілов зробив заяву про мобілізацію в Україні 2023.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно