Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Схематоз із «від’ємною маржою» перекочував із закупівель енергії у закупівлі газу

Схематоз із «від’ємною маржою» перекочував із закупівель енергії у закупівлі газу

Схематоз із «від’ємною маржою» перекочував із закупівель енергії у закупівлі газу

Восени «Наші гроші» виявили на закупівлях електроенергії у «Прозорро» цікаву схему, яка існує й донині. Деякі замовники за формулою визначали певну ціну, нижче якої учасники не могли опускатись, інакше їх відхилять за «від’ємну маржу». Щоб виграти торги по ціні, учасники подавали однакові пропозиції з нульовою маржою, а потім вигравав той, хто першим завантажив таку пропозицію в систему. Тобто найбільш обізнаний із планами замовників. Причому на інших, «вільних» закупівлях траплялися нижчі ціни. Тепер, пів року потому з’ясувалося, що подібна схема поширилась і на закупівлі природного газу.

ВІДЕО ДНЯ

Наразі відомо про чотири закупівлі газу, оголошені 17 березня різними замовниками у Свалявському районі Закарпатської області: UA-2023-03-17-003420-a, UA-2023-03-17-008439-a, UA-2023-03-17-007819-a, UA-2023-03-17-004430-a. Причому три із чотирьох замовників, підпорядкованих місцевій владі, мають одну уповноважену особу – Аліну Попович. Четвертого – базу відпочинку Мінфіну – представляє директор Федір Тацій.

Закупівлі об’єднує формула, за якою учасники повинні розраховувати ціну пропозиції:

Реклама

 

Схематоз із «від’ємною маржою» перекочував із закупівель енергії у закупівлі газу – 01
Реклама
Читайте також:
Нафтогаз запровадив нововведення: що відомо про об’єднані платіжки

Для прикладу візьмемо найбільшу закупівлю освітян Сваляви на 5 млн грн. Замовник узяв середньозважену ціну газу на «Українській енергетичній біржі» в березні з післяоплатою 17 650 грн. Додав до неї визначений на свій розсуд «індикатор діапазону можливого коливання ціни в періоді постачання» у розмірі 2 647,50 грн. Потім додав до них тариф на транспортування газу 124,16 грн із коефіцієнтом 1,1 при замовленні потужності на добу наперед, а також 20% ПДВ. І в результаті отримав ціну 24 520,89 грн за тисячу кубів.

Так учасників зобов’язали розраховувати ціну за формулою 24 520,89 грн + маржа. При цьому їм було заборонено пускати ціну нижче 24 520,89 грн, бо замовник вважав би це відмовою від підписання договору і відхилив би її.

Реклама

В таких умовах учасники змушені встановлювати нульову маржу і подаватись на тендер із ціною 24 520,89 грн. Адже з маржою більше нуля вони програють супернику, а з маржою менше нуля – будуть відхилені, незалежно від того, здатні чи ні поставити газ дешевше. У підсумку всі приходять на тендер з однаковими цінами, а виграє той, хто першим взнав про його оголошення і завантажив пропозицію в систему. У освітян саме так і відбулось.

Тендер оголосили 17 березня о 14:25. Через чотири хвилини, о 14:29 столична компанія «Глобалтрансенерджі» застовпила собі місце, завантаживши статут. Інші документи вона додала пізніше. Її ціна з нульовою маржою дорівнювала ціні замовника 24 520,89 грн.

 

Схематоз із «від’ємною маржою» перекочував із закупівель енергії у закупівлі газу – 02
Схематоз із «від’ємною маржою» перекочував із закупівель енергії у закупівлі газу – 03

Потім на тендер прийшов львівський «Газенерго-Трейд» із такою ж ціною. Переможцем стала «Глобалтрансенерджі», але тендер відмінили через порушення закону. Мовляв, «у формулі щодо розрахунку ціни встановлено високий відсоток щодо коливання ціни».

Така сама доля спіткала тендер освітян Неліпинської сільради. Натомість на тендерах «Обласного будинку дитини» і бази відпочинку Мінфіну ціни учасників розійшлись на одну копійку. Переможцем обрали «Глобалтрансенерджі». Однак «Газенерго-Трейд» довів через АМКУ, що переможець вказав від’ємну маржу -0,0000003%. За наказами адмінколегії обидва замовники скасували свої рішення про визначення переможцем «Глобалтрансенерджі», проте наступний за чергою «Газенерго-Трейд» переможцем поки що не обрали. У разі підписання з ним угод ціна складе 24 520,89 грн за тисячу кубів.

Реклама

Водночас на тендерах інших замовників без хитрої формули газ дешевший. Ми відібрали договори Закарпаття понад 1 млн грн, укладені з початку березня. Їх виявилось сім. Умови були такі ж самі: постачання до кінця року, тариф на транспортування із коефіцієнтом 1,1 та післяоплата. Усі тендери оголошені в березні, й усюди ціни нижчі: 14 248-19 740 грн.

Наприклад, освітяни Пийтерфолвівської сільради Виноградівського району замовили іншій фірмі газ по 19 740 грн, що на чверть дешевше. А Класична гімназія Ужгорода законтрактувала його в того ж «Газенерго-Трейду» по 16 990 грн, що на 44% дешевше.

Інші ціни ще нижчі, але тендери оголошувались пізніше, вже в 20-их числах березня.

Схематоз із «від’ємною маржою» перекочував із закупівель енергії у закупівлі газу – 04
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно