Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Нововведення та зміни у травні: кого стосуються

Нововведення та зміни у травні: кого стосуються

Життя українців зміниться в багатьох аспектах. У травні можуть ввести компенсації за зруйноване під час війни житло, а деякі українці позбудуться права на субсидію. Також в останній місяць весни ми відзначимо травневі свята, але вихідних на честь них не буде.

ВІДЕО ДНЯ
Читайте також:
На українців у Чехії очікує нововведення

Нові правила дорожнього руху

Реклама

Важлива зміна в травні чекає на українських водіїв. З 1 травня по 1 жовтня в Україні можна не вмикати денні ходові вогні або ближнє світло в денний час доби поза населеними пунктами. Тепер не включення освітлювальних приладів не буде вважатися порушенням ПДР.

Оплата комуналки для переселенців

Реклама

21 квітня уряд прийняв постанову, згідно з якою заборонено стягувати заборгованість за комунальні послуги в житло на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій. 

Йдеться про людей, вимушених покинути свої будинки і евакуюватися в більш безпечні регіони. Вони мають надати постачальнику комунальних послуг довідку, яка підтверджує їх статус ВПО, або документ про тимчасовий притулок в іноземній державі.

Компенсації за зруйноване житло

Реклама

У травні в Україні можуть запрацювати компенсації за зруйноване житло через військові дії. Будь-який українець, чиє житло було зруйноване або пошкоджене через наслідки війни, може подати заявку на компенсацію в "Дії" або через нотаріуса. Такі громадяни отримають житлові сертифікати, які зможуть обміняти на житло аналогічного метражу в будь-якому регіоні України.

Перерахунок субсидії

У травні українцям перерахують суму субсидії на новий опалювальний сезон до квітня 2024 року. Крім того, в травні українці, які мають борг по комунальних платежах, будуть позбавлені права на субсидію. Заборгованість по комуналці потрібно було виплатити протягом квітня.

Травневі свята і вихідні

У травні українці, як і щороку, відзначать День праці (1 травня) і День матері 2023 (14 травня). Також 8 травня в Україні відзначать молоде свято День пам’яті та примирення на честь капітуляції Третього Рейху та вшанування подвигу українського народу. 9 травня святкується День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Свята 8 і 9 травня в 2023 році випадають на понеділок і вівторок. Вихідних на честь травневих свят не буде, оскільки на час воєнного стану додаткові дні відпочинку скасовуються. Однак у приватних компаніях керівники можуть прийняти рішення про надання вихідного на свій розсуд.

Нагадаємо, що в Україні готуються до впровадження накопичувальної пенсійної системи: коли може запрацювати.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно