Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Євроінтеграційні прагнення України мають стати серцевиною діяльності державних структур, які співпрацюють з європейськими колегами

Євроінтеграційні прагнення України мають стати серцевиною діяльності державних структур, які співпрацюють з європейськими колегами

Євроінтеграційні прагнення України мають стати серцевиною діяльності державних структур, які співпрацюють з європейськими колегами

Банальна фраза про митницю, котра першою зустрічає іноземця і так само презентує державу, як гардероб театр, будучи її образною вітриною, уже встигла стати певним журналістським штампом. Однак це суща правда, бо саме ставленням державними інституціями до особистості на першій п’яді чужої землі складається перше, хоча часом й хибне враження про країну, яку ти обрав для своєї ділової, приватної чи пізнавальної подорожі.

ВІДЕО ДНЯ

Як відомо, вдосконаленню немає меж і до всього доброго людська натура звикає дуже швидко та потребує ще більшого комфорту. Саме цій меті слугував міжнародний проект «Безпечні та інклюзивні кордони між Словаччиною та Україною» (SIBSU), успішно реалізований упродовж 2022-23 років Міністерством внутрішніх справ Словаччини, Словацькою асоціацією зовнішньої політики у партнерстві з Ужгородським національним університетом і Державною митною службою України при підтримці Норвезької НУО «Apenhet» та головним партнером в Україні – Центром аналізу регіональних ризиків (керівник – Світлана Мітряєва), за участі працівників Державної митної служби України – Закарпатської митниці.

Начальник управління забезпечення митного контролю та оформлення Закарпатської митниці Микола Ботош каже, шо цей проєкт надав можливість практикам-працівникам митниці обмінятися досвідом роботи зі своїми словацькими колегами з питань здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через спільний кордон фізичними та юридичними особами, детально ознайомитися з принципами функціонування, структурою та системою оперативного реагування митної служби Словаччини. 

Реклама
Читайте також:
Митники виявили 120 тисяч доларів, які громадяни намагались ввезти в Україну

Поїздки до словацьких колег з безпосереднім ознайомленням роботи на кордоні дали можливість запозичити та застосувати в практичній роботі окремі аспекти й особливості підходу митників ЄС щодо питання аналізу митних ризиків з урахуванням викликів, що постали перед митною системою України через військову агресію росії.

Реклама

Проведені у ході реалізації проєкту мовні курси сприяли підвищенню фахового рівня знань і володіння словацькою мовою українським митникам, що надзвичайно потрібно для ефективного виконання службових обов’язків при безпосередньому спілкуванні з громадянами Словаччини у пунктах пропуску, а також ведення діалогу, обміну інформацією з посадовими особами суміжних словацьких митниць.

«Для нас було корисним ознайомлення з практикою діяльності словацьких митників у міжнародному аеропорту Братислава, а також з новітніми технічними засобами митного контролю, що використовуються у роботі, з принципами підготовки посадових осіб, які виконують свої службові обов’язки у якості операторів стаціонарних та мобільних скануючих систем, методологією підготовки кінологічних команд та принципами підбору кадрів для проходження служби у митних органах Словаччини та їх соціальним захистом», – каже заступник начальника відділу митного оформлення №4 митного поста «Ужгород-автомобільний» Закарпатської митниці Віктор Куцкір.

Євроінтеграційні прагнення України мають стати серцевиною діяльності державних структур, які співпрацюють з європейськими колегами – 01
Реклама

Не менш важливим фактором реалізації проєкту стала можливість довести до іноземних партнерів та представників центральних апаратів контролюючих органів Словаччини (митники та прикордонники) ті кроки, дії та заходи, що вживаються митною службою України та її територіальними органами в умовах воєнного стану для прийняття та реалізації достатньо неординарних, але ефективних рішень щодо забезпечення дієвого і ефективного функціонування митної системи нашої країни і насамперед з метою збільшення пропускних операцій в пунктах  пропуску без додаткових капіталовкладень, за рахунок внутрішніх резервів та вдалих технологічних рішень.

«В умовах використання у тестовому режимі (лютий-квітень 2023) пілотного проєкту «Системи раннього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій на українсько-словацькому кордоні» вдалося безпосередньо на місці обговорити зі словацькими колегами механізми реалізації на практиці системи оперативного реагування на виникнення черг, надзвичайних ситуацій, здійснення співставної кількості пропускних операцій незалежно від напрямку переміщення», – вважає начальник відділу управління митними ризиками управління забезпечення митного контролю та оформлення Закарпатської митниці Василь Татош.

Важливою складовою проєкту стала участь українських митників, прикордонників і науковців УжНУ у двох публічних дискусіях, які відбулися на базі Ужгородського національного (2022 р.) та Пряшівського університету (2023 р.) за участі радника прем’єр-міністра Словаччини Олександра Дулеби. Завдяки проєкту у Пряшівському університеті уже започатковано викладання курсу «Прикордонні студії», а УжНУ – на стадії впровадження його до навчальних програм в галузі політології та державного управління. Наразі міжнародним колективом науковців України і Словаччини для потреб митників і прикордонників двох країн підготовлено і видано 8 практичних посібників, ще 4 знаходяться в друці. На завершальній конференції проєкту у Пряшеві (червень 2023 р.) буде представлено  грунтовне дослідження по кордону, підготовлене науковцями та практиками України, Словаччини та Норвегії (300 стор. англійською мовою) та його українська і словацька версії.

Окремо обговорено питання поставок вантажів гуманітарної допомоги та окреслено коло основних питань, з яких можуть виникати труднощі при підготовці товаросупровідних документів. «Під час зустрічей наші колеги зі Словаччини детально розповіли про новітні підходи та свій сучасний досвід, а також поділились знаннями про використання передових прогресивних технологій та організацію роботи митниць у боротьбі з контрабандою різних товарів. Митні органи постійно виконують завдання з припинення контрабанди зброї, наркотиків і психотропних речовин, предметів культурної цінності та протидіють нелегальному переміщенню тютюну і алкоголю», – твердить начальник управління забезпечення митного контролю та оформлення Закарпатської митниці Микола Ботош.

Застосування сучасних технічних та спеціальних засобів на думку фахівців митної служби повинно бути безпечним для громадян та вантажів, що переміщуються через кордон, та сприяти підвищенню якості перевірки та скороченню часу митного оформлення та митного контролю. Дуже цікавим є досвід словацьких колег із використання скануючих систем. Поруч із новітнім обладнанням китайської фірми NUСTECH колегам вдалось отримати й надсучасне програмне забезпечення, яке в поєднанні із цим обладнанням набагато підвищує не тільки якість отриманих зображень, а і їх обробку. Враховуючи, що у пунктах пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецке» та «Чоп-Загонь» встановлені аналогічні по суті скануючі системи того ж самого виробника, то таке програмне забезпечення було б дуже доречним для використання в роботі не тільки Закарпатської митниці, а й інших митниць західного кордону, в автомобільних пунктах пропуску яких наявні такі стаціонарні скануючи системи.

На думку начальника юридичного управління Закарпатської митниці, доктора юридичних наук, професорки Лілії Дорофеєвої подібні програми мають значний позитивний ефект для діяльності митних органів та на практиці зміцнюють співробітництво та контакти представників суміжних контролюючих органів, що у підсумку надає можливість для збільшення інтенсивності товаро- та пасажиропотоків через українсько-словацький кордон та можливість для більш дієвої протидії спробам скоєння порушень митних правил та контрабанді.

У контексті сьогоднішніх євроінтеграційних процесів України, які покликані докорінно вплинути на остаточний цивілізаційний вибір нашої держави, її успішну повоєнну відбудову та розвиток у єдиному європейському життєвому просторі упродовж наступних століть, згадані заходи є надзвичайно важливими у сенсі безпосереднього запровадження набутого досвіду та методики роботи наших сусідів органами Держприкордонслужби та Держмититслужби України. Невідкладні трансформації згідно вимог часу повинні стати серцевиною діяльності усіх державних структур України, які безпосередньо співпрацюють з європейськими колегами. Такої думки дотримуються усі учасники проєкту, з якими була нагода поспілкуватися.

Реклама

Нагадаємо, озвучено важливе пояснення про виїзд чоловіків за кордон.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно