Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді обговорили питання розвитку виноградарства у Закарпатті

В Ужгороді обговорили питання розвитку виноградарства у Закарпатті

В Ужгороді обговорили питання розвитку виноградарства у Закарпатті
Виноградарство України втратило своє провідне значення внаслідок значного скорочення площ і продуктивності насаджень, стало малорентабельним, а в багатьох господарствах і збитковим. Причин такого...

Виноградарство України втратило своє провідне значення внаслідок значного скорочення площ і продуктивності насаджень, стало малорентабельним, а в багатьох господарствах і збитковим.

ВІДЕО ДНЯ

Причин такого стану галузі декілька, але більшість учених і виробничників вважають, що основою кризи є велика енерго- та ресурсомісткість технології закладання виноградників, догляду за ними до плодоношення, низька якість садивного матеріалу, що безпосередньо позначається на приживлюваності саджанців, збільшенні термінів вступу кущів у плодоношення, зменшенні продуктивного потенціалу насаджень.

Щоб підвищити ефективність галузі, слід розробити прості, енерго- та ресурсомісткі технології і прийоми, які б дозволили пошити якісний склад насаджень, збільшити терміни продуктивної експлуатації виноградників, їх урожайність, зменшити собівартість вирощуваної продукції.

Реклама

При очевидній доцільності та гострій потребі створення промислових виноградників за альтернативною технологією, впровадження її у виробництво стримується браком досліджень та відповідних рекомендацій.

Актуальність цих питань і зумовили нещодавню зустріч викладачів і студентів кафедри плодоовочівництва і виноградарства УжНУ та керівників проекту «Троянда Карпат» HUSKROUA 1001/041 за фінансової підтримки Європейського Союзу та визначили основні напрямки досліджень і дальшої співпраці на взаємовигідних умовах.

Реклама

Заплановано провести тренінги, що тематично відповідатимуть різним етапам процесу: від обробки ґрунту, закладання та обробітку виноградника до безпосереднього виробництва вина. Студенти ознайомляться з європейськими ноу-хау у сфері виноробства, матимуть змогу опанувати навички вирощування винограду за новітніми технологіями, започаткування власної справи у сфері виноробства.

Олена Савіна

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно