Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 308 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 16 000+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 100+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сухе вино насправді не сухе: чому у нього така назва

Сухе вино насправді не сухе: чому у нього така назва

Для багатьох людей фраза «сухе вино» може бути дещо оманливою, адже насправді ж воно рідке.

Сомельє Антоні Андерсон розповів, чому ми називаємо вино «сухим», навіть якщо воно є рідиною та складається з більш ніж 85% води.

ВІДЕО ДНЯ

Він зазначає, що все залежить від винограду і як виготовляється вино. Цукор у напій надходить у формі сахарози, яка потім перетворюється на глюкозу та фруктозу (відомі як виноградні цукру) у міру дозрівання винограду. Після збору врожаю виноград пресують і виділяється виноградний сік, що містить виноградний цукор. Додаються дріжджі, які харчуються виноградним цукром, перетворюючи його на етанол (спирт), утворюючи вуглекислий газ і тепло в процесі.

Читайте також:
Що подають як закуску до пива: найкращі варіанти від італійського шефа, є навіть торт
Реклама

Процес триває до тих пір, поки в дріжджах не закінчаться виноградні цукру, або його не буде зупинено ручним втручанням. Будь-який цукор, що залишився після бродіння, називається залишковим цукром, який визначає солодкість вина.

Залишковий цукор у вині вимірюється в грамах на літр (г/л). Оскільки більшість людей не можуть визначити рівень цукру нижче 4 г/л, ці вина часто вважаються «сухими».

Реклама

Далі шкала йде вгору, аж до вин, які вважаються «солодкими» із вмістом залишкового цукру понад 120 г/л, що є досить помітним. Червоні вина, як правило, бродять сухим способом, тобто залишковий цукор не виявляється, однак білі вина (включаючи ігристі) часто мають певний рівень залишкового цукру.

У багатьох білих винах ви не помічаєте цукор, оскільки він часто прихований кислотою у вині. Кислота має кумедний спосіб маскувати цукор і робити вино «сухим», хоча це не так. Чим вищий рівень кислоти, тим більше цукру вона може маскувати. Ось чому шампанське з дуже високим вмістом кислоти може мати до 12 г/л непомітного залишкового цукру.

Слово "сухий" в цьому контексті означає не те, що вино позбавлене рідини, а те, що воно позбавлене солодкості. Це створює відчуття чистоти та чіткості смаку, де домінують інші компоненти вина, такі як кислотність, таніни та ароматичні речовини. Згідно з однією з гіпотез, термін «сухе вино» виник тому, що весь цукор у такому напої повністю збродив, залишаючи його «сухим».

Реклама

Нагадаємо, закарпатське вино отримало офіційне географічне зазначення. Відомо, що це означає.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно