Що їдять на Великдень зранку: що слід з’їсти першим і чому

Серед українців поширена традиція не тільки освячення паски, а й послідовності споживання освячених продуктів.
Вже 20 квітня зранку громадяни смакуватимуть м’ясні та інші продукти. У цей день настане Великдень. Сім тижнів українці дотримувалися Великого посту та не вживали м’ясних і молочних продуктів. Після цього хочеться сповна насолодитися ковбасами тощо.
ВІДЕО ДНЯОднак існує традиція щодо того, що слід з’їсти першим на Великдень. Люди дотримуються її, адже вірять у символізм. Про черговість споживання продуктів із кошика — далі в публікації.
Що їдять після церкви на Великдень
Тож згідно з традиціями, які передавалися з покоління в покоління, першим, відразу після освячення паски, треба з’їсти яйце — крашанку. Коли родина збирається за столом, кожен бере до рук крашанку та розбиває її, ніби виголошуючи тост таким чином. Так часто робили наші предки, а дехто зберігає цю традицію й сьогодні. Проте ви можете просто розділити одну крашанку між усіма членами родини. Вважається, що крашанка є символом нового життя та Воскресіння Христа.
Далі їдять освячену паску — символ тіла Христового, святість і благословення. Загалом першочергово потрібно нарізати на стіл щойно освячені продукти з кошика. А коли члени родини повертаються додому після церкви, кожен має вмитися водою із золотом (прикрасами) та помолитися. Заходячи до хати, слід привітатися: «Христос воскрес».
РекламаДо речі, нещодавно видання «PMG.ua» писало, як правильно вітатися на Великдень українською.