Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Через складне становище закарпатці масово виїжджають на закордонні заробітки

Через складне становище закарпатці масово виїжджають на закордонні заробітки

Через складне становище закарпатці масово виїжджають на закордонні заробітки
Україна лідирує серед постачальників дешевої робочої сили за кордон. Тільки із Закарпаття на заробітки виїжджають близько вісімдесяти відсотків працездатного населення. Чому - з'ясовували...

Україна лідирує серед постачальників дешевої робочої сили за кордон. Тільки із Закарпаття на заробітки виїжджають близько вісімдесяти відсотків працездатного населення. Чому - з'ясовували кореспонденти "Подробиць".

ВІДЕО ДНЯ

Пам'ятник "заробітчанам" встановили в центрі закарпатського села Колочава - жінка з дітьми проводжають чоловіка і батька в довгий шлях.

"Даний пам'ятник відтворює типову життя наших горян. Майже 90 відсотків працездатного населення спочатку виїжджали від нас на заробітки", - говорять в Колочаві.

Реклама

Так було сто років тому, так і зараз. Ось типова закарпатська родина в селі Колочава - бабуся, дідусь і онук. Син і донька з зятем за кордоном - на заробітках. Останні вісімнадцять років - у Чехії. Старі колись самі їздили за кордон за "довгим рублем", а тепер ось діти. У селі роботи немає, єдине підприємство - лісопереробний цех, може прийняти на роботу п'ять чоловік.

"Держава не дає нам місця роботи. Куди подітися? Мені десь було 5 років, коли батьки поїхали. Коли мама поїхала, а тато раніше був ще", - говорить Роман Іваниш, житель села Колочава .

Реклама

Роман не єдина дитина в селі, у кого батьки за кордоном. Ось діти на шкільному подвір'ї підняли руки, у кого рідні на заробітках.

Діти кажуть, батьки приїжджають кілька разів на рік. Купують одяг, їжу, телефони та комп'ютери. Навесні допомагають на городі. Влітку - на сінокосі.

Чоловіки працюють в основному на будівництві, сезонно, з весни і до осені. Жінки влаштовуються доглядальницями або на сільськогосподарські роботи. В місяць за кордоном можна заробити від 500 євро і більше.

Реклама

"Чоловік і два сина в Москві. У Москві і сестри чоловік працює. Будівництво, дерева, усілякі роботи", - говорить Тамара Росоха, мешканка села Колочава.

"Дуже важко для сімей, дуже важко для виховання дітей. Але не дивлячись ні нащо ми повинні виживати", - говорить Олена Маханець, мешканка села Негрово.

Місцеві жителі запевняють, що не виїжджали б за кордон, якби вдома була робота. Часто за кордоном влаштовуються нелегально, без права на оплачувану відпустку, лікарняний, без страхового та пенсійного стажу.

"Це катастрофічна ситуація на ринку праці України. І продовження виїзду українців за кордон практично підриває економіку України. Але, що людям робити? У них немає виходу, тому що на кожне вакантне робоче місце в Україні сьогодні претендує в середньому 8-10 чоловік. Люди не можуть працевлаштуватися в Україні. Причина - відсутність цільової політики держави щодо інвестування в сучасні робочі місця і друга причина - це демпінг на робочі сили, так звана ставка на дешеву робочу силу сьогодні призвела до того, що населення стало неплатоспроможним, отже, інвестувати свої власні мізерно зароблені кошти в придбання товарів і послуг, вироблених в Україні ", - вважає Григорій Осовий, голова Федерації профспілок України.

Голова сільради Колочави впевнений - зупинити відтік робочої сили могло б розвиток туризму. Тут чисте гірське повітря, Синевирське озеро неподалік. Але, навіть на зароблені за кордоном євро і долари місцеві жителі самі не відновлять інфраструктуру - тільки на ремонт доріг треба витратити мільйони. Лише державні програми і великі інвестиції можуть змінити віковічні традиції - їздити на заробітки за кордон.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно