Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді молились як за здоров’я військових, що захищають Україну, так і за душі Героїв, що полягли у бою

В Ужгороді молились як за здоров’я військових, що захищають Україну, так і за душі Героїв, що полягли у бою

В Ужгороді молились як за здоров’я військових, що захищають Україну, так і за душі Героїв, що полягли у бою
Сьогодні вірники східного обряду відзначають Маковія, або свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці, яке припадає на перший день Успінського посту. Цього дня у церквах святять воду, квіти й...

Сьогодні вірники східного обряду відзначають Маковія, або свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці, яке припадає на перший день Успінського посту. Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак.

ВІДЕО ДНЯ

Цього дня прихожан, волонтерів та духовенство у Хрестовоздвиженському кафедральному соборі об’єднала спільна божественна літургія за мир в Україні. Під час служіння молилися як за здоров’я військових, що захищають нашу країну, так і за душі героїв, що полягли у бою.

Захід став особливим, адже кожен з бажаючий міг принести свою пляшку з водою, усю воду освятили і передали волонтерами Руху підтримки закарпатських військових. Найближчим часом пляшки з освяченою водою разом з іншими речами будуть передані як військовим у зону проведення антитерористичної операції, так і у шпиталі, де знаходяться поранені патріоти.

Реклама

Маковія, або ж свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього прийшло до нас з Візантії, де було встановлене не пізніше ІХ ст. Воно полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглась. Протягом двох тижнів цю святиню носили по Константинополю з метою «відвертання хвороб», для очищення міста від злих духів, які за давніми віруваннями приносили епідемії страшних хвороб. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі у спеку.

Вікторія Жуйко

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно