Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Тячівщині продовжують збирати яфини

На Тячівщині продовжують збирати яфини
Дозрівати ягода почала лише зараз, однак її збором люди почали займатись ще 3 тижні назад. На жаль, через те, що не вся ягода дозріла, багато хто зривав її ще зеленою. Відповідно та яфина, яка...

Дозрівати ягода почала лише зараз, однак її збором люди почали займатись ще 3 тижні назад.

ВІДЕО ДНЯ

На жаль, через те, що не вся ягода дозріла, багато хто зривав її ще зеленою. Відповідно та яфина, яка нині могла дозріти, вже зірвана й викинута, як непотрібна. Тож це і стало однією з причин неврожаю яфин цього року.

Офіційно пукти прийому чорниці запрацювали тільки на початку цього тижня. Разом з тим, розпочалось й масове сходження селян на високогір’я, де ростуть чорні ягоди. У гірських селах збором ягід займаються як молоді хлопці та дівчата, так і жінки та старші чоловіки.

Реклама

Наразі активно їздять мешканці Дубового та сусідніх населених пунктів на полонину Апецьку. Селяни виїжджають на вершину гори переважно на найманих вантажівках, які вміщають по 40 осіб. А таких автівок щоденно приїздить на полонини по 6-7. Частина людей добираються власним транспортом – легковим авто чи мотоциклом.

З самого ранку, як тільки починає світати, на груниках люди розпочинають збір ягоди. Впродовж дня під пекучим сонцем на полонинах кипить робота. Через те, що кущики яфин низькорослі, селянам доводиться весь день працювати напівзігнутими. Допомагають у роботі збирачам так звані «рвачки». Без цього пристрою у високогір’я на збір чорниці й не варто йти, адже ягода доволі дрібна й зривати кожну руками – виснажливо.

Реклама

За день, якщо постаратись, то можна зібрати до 20 - 30 кг яфин.

Якщо зібрані ягоди здавати у пункти прийому на вершинах, тоді вартість кілограма ягоди – 15-18 грн. У самому ж селищі за кілограм яфин дають у середньому 23 грн.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно