Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • За вчинення насильства в сім’ї 16 дорослих притягнуто до адміністративної відповідальності

За вчинення насильства в сім’ї 16 дорослих притягнуто до адміністративної відповідальності

За вчинення насильства в сім’ї 16 дорослих притягнуто до адміністративної відповідальності
У четвер, 26 червня, у Закарпатській ОДА під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Сербайла відбулося засідання обласної координаційної ради з питань сім'ї, ґендерної...

У четвер, 26 червня, у Закарпатській ОДА під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Сербайла відбулося засідання обласної координаційної ради з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

ВІДЕО ДНЯ

Про проведені заходи органами внутрішніх справ з питань попередження насильства в сім’ї в розрізі адміністративно-територіальних одиниць області присутніх поінформував старший інспектор відділу дільничних інспекторів управління громадської безпеки УМВС України в Закарпатській області Іштван Філіп. Він зазначив, що за участю представників структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім’ї, служб у справах дітей місцевих державних адміністрацій, наркологічних служб, закладів системи охорони здоров’я проводяться спільні заходи з виявлення та взяття на облік дорослих осіб та неповнолітніх, які вчиняють насильство в сім’ях, зловживають спиртними напоями, уживають наркотичні засоби. Нині на профілактичному обліку підрозділів ДІМ ОВС області знаходиться 2173 осіб, що вчинили насильство в сім’ї. В цьому році додатково поставлено на облік 636 такі особи. Дільничними інспекторами міліції винесено 776 офіційних попереджень про недопустимість вчинення насильства в сім’ї.

Про цьогорічну роботу центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з питань попередження насильства в сім’ї розповіла директор Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Романюк. За її словами, на обліку таких центрів краю перебуває 297 сімей даної категорії, в яких виховуються 509 дітей, з них - 142 сім’ї, в яких виховуються 197 дітей, поставлено на обліку вперше. 151 сім’я, що перебуває на обліку центрів з питань насильства, охоплено соціальними послугами та 13 сімей, в яких 29 дітей, перебували під соціальним супроводом.

Реклама

Як зауважила Наталія Романюк, на сьогодні особливо гострою проблемою залишається насильство над дітьми. Так, за звітний період на обліку центрів з питань жорстокого поводження з дітьми перебували 89 сімей, в яких 136 дітей зазнали жорстоке поводження, в тому числі 30 сімей, з яких 46 дітей постраждали від жорстокості - інформація надійшла вперше.

Начальник служби у справах дітей ОДА Світлана Якімеліна повідомила про роботу Закарпатського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та здійснені службами у справах дітей та вжитті заходи з дітьми, які потерпіли від домашнього насильства. Так, з часу існування цього закладу (2005 р.) пройшло курс реабілітації понад 300 дітей. З початку року тут перебувало 37 дітей, 17 поступили впродовж кварталу. З числа утриманців центру 4 влаштовані до ЗОШ-інтернатів, 2 – під опіку, 3 - до прийомної сім’ї та ДБСТ, 11 – повернуто в сім’ю.

Реклама

На початку 2014 року на обліку в службах перебуває 87 дітей, що зазнали насильства в сім’ї. Зареєстровано 13 повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми. Взято на облік 31 дитину цієї категорії із 20 сімей, з яких: 26 зазнали психологічного насильства, 4 – фізичного, 1 - сексуального. За вчинення насильства в сім’ї 16 дорослих притягнуто до адміністративної відповідальності, проти 2 порушено кримінальні справи.

Про можливість надання послуг членам сім’ї, в якій було вчинено насильство або існує реальна загроза його вчинення, в т.ч. і дітей, на базі існуючих в області закладів соціального обслуговування та соціального захисту доповіла начальник відділу сім’ї та дітей департаменту соціального захисту населення ОДА Оксана Пагулич.

Вона зазначила, що у зв’язку з відсутністю належного фінансування, в області поки що відсутні спеціалізовані заклади для жертв насильства в сім’ї та осіб, які вчинили насильство.

Реклама

Разом з тим, в області є заклади, що у разі необхідності, мають можливість надавати послуги членам сім’ї, в якій було вчинено насильство або існує реальна загроза його вчинення. Зокрема, в Ужгородському районі функціонує заклад стаціонарного відділення для постійного та тимчасового проживання осіб, що опинилися в скрутному становищі – Ужгородського районного територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг. На терититорії Перечинського району - територіальний центр соціального обслуговування та обласний соціальний гуртожиток. У Воловецькому районі - Нижньоворітський територіальний центр соціального обслуговування. У Берегівському районі після завершення будівництва корпусу центральної районної лікарні очікується вивільнення додаткових приміщень, на базі яких планується розміщення спеціалізованого закладу для жертв насильства в сім’ї.

Питання створення в області спеціалізованих установ для жертв насильства в сім’ї – під постійним контролем департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, - підкреслила Оксана Пагулич.

У ході засідання учасники внесли конкретні пропозиції стосовно діяльності відповідних структурних підрозділів, організацій та установ у сфері попередження насильства в сім'ї. Зокрема, з метою профілактики та раннього виявлення фактів насильства в сім’ї - залучати освітні навчальні заклади до інформаційно-просвітницьких кампаній.

Як наголосив Андрій Сербайло, для попередження насильства в сім'ї необхідно активізувати заходи, пов’язані з ранньою профілактикою. Відтак, начальники структурних підрозділів у справах сім'ї та молоді виконавчих органів міських рад та райдержадміністрацій спільно з працівниками внутрішніх справ, фахівцями служби у справах дітей і центрів соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді мали б організовувати відвідання сімей, в яких встановлений факт насильства в сім'ї, або реальна його загроза, та за результатами складати акти житлово-побутових умов.

За підсумками розгляду зазначених питань прийняті відповідні рішення, які будуть рекомендовані для виконання.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно