Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатські митці отримали ще одне місце для експонування власних робіт

Закарпатські митці отримали ще одне місце для експонування власних робіт

Закарпатські митці отримали ще одне місце для експонування власних робіт
Відомі, а також маловідомі закарпатські митці отримали чудове місце для експонування власних робіт. В Ужгороді відкрилася незвична арт - кав’ярня, де щомісяця оновлюватиметься виставка робіт...

Відомі, а також маловідомі закарпатські митці отримали чудове місце для експонування власних робіт. В Ужгороді відкрилася незвична арт - кав’ярня, де щомісяця оновлюватиметься виставка робіт закарпатських митців. Наразі тут є нагода побачити полотна Людмили Корж-Радько, заслуженої художниці України.

ВІДЕО ДНЯ

Арт-кав’ярня має дивну назву Voto. «Вото-утса» (угорською) - саме так називалася стара вуличка в Ужгороді, перша згадка про яку була в 1691 році. Точне її розміщення наразі невідоме – вона знаходилася орієнтовно біля теперішнього кафедрального собору. На ній жило всього 9 родин ремісників. А з латині один з варіантів перекладу слова «вотум» - обітниця.

«Я рада, що я тут виставляю свої роботи, що є фактично першою. Ідея зробити арт-кафе в центрі міста – це дуже, як кажуть «на часі», - ділиться враженнями художниця Людмила Корж-Радько, роботи якої під назвою «Життя однієї жінки» якраз експонують у арт-кав’ярні. - Тому, що у нас є багато художників, багато молоді, але всі ці кола існують якось самі по собі. Виставкові зали, яких не так і багато, більше віддалені від центра міста. А тут може зустрітися і мистецтво, і люди, які заполоняють центр: і ужгородські студенти, і туристи, що прийшли помилуватися історичною частиною Ужгорода. І ось таким ненав’язливим способом ця зустріч з мистецтвом відбудеться. Вважаю, що таких закладів має бути ще більше, бо дехто навіть боїться відвідувати галереї, а ось так, за кавою, єднання з мистецтвом більш природнє, без якихось психологічних бар’єрів. Хочу відзначити, що інтер’єр дуже якісно і професійно продуманий – він не заважає виставці, а регульоване освітлення акцентує увагу на потрібній частині полотна».

Реклама

Поєднати різні види мистецтва допомогла Валентина Глюк-Александрова, донька відомого художника Гаврила Глюка, яка запросила в арт-кав’ярню з роботами Людмилу Корж-Радько. «Багато людей взагалі не знає про наших закарпатських митців, що дуже прикро. Наразі, є нагода і для тієї талановитої молоді, що не має змоги виставлятися в галереї «Ужгород», або в музеї ім.Бокшая і Ерделі, бо вони ще не в спілці художників. Тим самим ми будемо пропагувати не тільки стару, відому на весь світ, закарпатську школу, а і сучасних митців, як відомих так і ні. В Ужгороді це перше таке кафе», – каже Валентина Глюк-Александрова. Єдиний критерій, за яким відбиратимуться роботи авторів – їх висока якість виконання.

«Мистецтво стирає з душі пил повсякдення» - цей вислів відомого Пікассо взяли собі за головне гасло у «Voto». «Слова, які мені дуже подобаються, - каже Юліанна Стойка, власниця закладу, - Хотілося створити щось таке, де можна було б насолодитися всіма своїми чуттями. Це і смачна запашна кава, і приємна музика і візуальне задоволення. Наразі, ми маємо велику честь починати діяльність закладу з виставки полотен заслуженої художниці України Людмили Корж-Радько. Є у нас книжкова шафа, де ми виставили книги про Ужгород, Закарпаття. Як більш сучасні, так і старі. Гості закладу зможуть за філіжанкою кави дізнатися більше про наш край»

Реклама

Завдяки дизайнеру Наталія Шталь, у кав’ярні справді жодного «пилу повсякдення»: все гармонує, налаштовує на позитив і душевні розмови. «Основним завданням було створити атмосферу, в якій люди, що цінять мистецтво, і все красиве, могли б зустрітися, поспілкуватися, подискутувати на різні мистецькі теми». – розповідає дизайнер.

Тут використано професійне точкове освітлення з кріпленнями для картин, що дають можливість їх зсувати у потрібному напрямку. Також змінено загальне освітлення. Тепер тут працює оригінальна лампа, створена самим дизайнером з допомогою професійних електриків.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно