Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • До Великої Копані, знаменитої своїми близнюками, з’їжджаються люди ледь не із всього світу по унікальну воду

До Великої Копані, знаменитої своїми близнюками, з’їжджаються люди ледь не із всього світу по унікальну воду

До Великої Копані, знаменитої своїми близнюками, з’їжджаються люди ледь не із всього світу по унікальну воду
Хто їхав коли-небудь дорогою Виноградів-Хуст, знає – біля знаменитого джерела в селі Копаня завжди повно автівок та відвідувачів. Аби набрати чудодійної води, до невеликого виноградівського села...

Хто їхав коли-небудь дорогою Виноградів-Хуст, знає – біля знаменитого джерела в селі Копаня завжди повно автівок та відвідувачів.

ВІДЕО ДНЯ

Аби набрати чудодійної води, до невеликого виноградівського села з’їжджаються люди з усього Закарпаття та й України. Велика Копаня знаменита своїми близнюками, адже на 3 тисячі місцевих мешканців їх народилося тут аж 56 пар! Кажуть, справа саме у джерелі, яке тече поблизу села. Тож усі, хто прагне стати батьками двійнят, їдуть до Копані – по воду.

Як допомагає слава невеликому виноградівському селу, цікавлюся у секретаря сільської ради Оксани Сергєєвої.

Реклама

У робочому кабінеті жінки серед документів знаходиться і вщент заповнена, неймовірних розмірів папка. Там зберігаються всі публікації про феноменальне село.

«Найпершими до нас завітали кореспонденти газети «Факти». Десь у 2006-му. Розписали все і про нашу воду, і про близнюків… І після тієї публікації, що називається, почалося, — розповідає пані Оксана. – Аж двічі наше село потрапляло на шпальти журналу «Кореспондент», приїжджали до нас із московського телеканалу «Ей-бі-сі», навіть з Китаю були журналісти. Приїжджали до села і представники іспанського телебачення. Навіть екстрасенси приходили з відомої телепередачі на СТБ».

Реклама

На підтвердження своїх слів жінка показує книгу відгуків. Каже, на її сторінках відзначено лише незначний відсоток відвідувачів села. Свої відгуки вони залишили в ній ледь не всіма мовами світу.

На питання, чи стає в пригоді селу його «зірковість», Оксана Юліївна лише відмахується: «Гості приїдуть, познімають, попишуть, подивуються і поїдуть. А життя в селі йде далі своїм ходом. Є багато побутових проблем, які треба вирішувати, шукати на них кошти... Увага преси встигла набриднути навіть дітям…».

З її ж слів, уже кілька років кількість двійнят залишається сталою – 56 пар. Щоправда, тутешній сільський голова відстоює думку, що їх усе-таки 57. Дочка одного жителя з Великої Копані живе в Ужгороді. Чоловік постійно возив воду з джерела молодій сім’ї. І незабаром там також народилося двоє близнюків. Але ці діти офіційно є вже ужгородськими. Тому й говорять, що в Копані лише 56 пар двійнят…

Реклама

– А заробити на славі не пробували, – цікавлюся.

«Ніяких спеціальних бізнесових проектів, пов’язаних із джерелом, поки що нема, — відповідає жінка. – Наразі лише одна наша мешканка планує зареєструвати садибу під «зелений туризм». Якихось інших, більш масштабних проектів поки що не проводимо».

– І все-таки, в чому феномен копанської води, – допитуюсь у пані Оксани.

Вона каже, що кілька років тому їздила до санаторію «Куяльник», бо були проблеми з бронхами. При нагоді вирішила розпитати тамтешнього лікаря-гінеколога про це, чи справді вода має вплив на народжуваність. Спеціаліст зауважила: якщо лікувальні грязі можуть вплинути на здоров’я жіночого організму, то чому не могла б вплинути вода! До того ж лабораторний аналіз показав, що в копанській воді багато селену та цинку. Лікувальні грязі в «Куяльнику» також багаті на селен, який додають у ліки від безпліддя. Тому, як бачите, певні наукові факти копанську легенду підтверджують.

Як виявилося в ході подальшої нашої розмови, у Копані є не одне цілюще джерело, а два. Ще одне знаходиться ближче до Чорної гори, переконує Оксана Сергєєва. Щоправда, нині від нього провели труби, вода звідти надходить у будинки, які розташовані неподалік... «У мене був реальний випадок, коли я переконалася, що місцеві повір’я не є цілковитою вигадкою, – розповіла моя співрозмовниця. – Якось зустріла я свою колегиню. Ледве її впізнала – очі в жінки були запалені, червоні, страшно було дивитися. Питаю, що сталося. Каже, так і так, якась інфекція. Приймаю таблетки, беру ін’єкції – нічого не допомагає. Я тоді й зауважила, що в нас у селі є джерело з цілющою водою. Ризикувати було нічим, тому знайома й попросила, аби я воду принесла. Набрала дві півторалітрові пластикові пляшки, передала колегині. А через кілька днів усі симптоми зникли. Жінка, коли мене бачить, щоразу за воду дякує. Бачите, якийсь відсоток правди у наших повір’ях є...».

Сьогодні Велика Копаня занесена до Книги рекордів України. Проте село на Виноградівщині має всі шанси наздогнати свого конкурента, індійське поселенння Кандаллур, і стати світовим рекордсменом. Так, в Кандаллурі сьогодні живе 70 пар близнюків. Демографічний феномен тамтешні жителі пов’язують не з водою, а з богом Рамою, діти якого також є близнюками.

Залишається додати, що, напевно, серед усіх закарпатських туристичних маршрутів відвідини села Копані стали б для мандрівників одними з найяскравіших. Тим більше, що у селі неодноразово обіцяли провести фестиваль близнюків. На тлі його гастрономічних аналогів (бограчу, картоплі, варення), якими рясніє туристична мапа Закарпаття, такий захід неодмінно викликав би неабиякий ажіотаж серед гостей краю.

Реклама

Христина Ровта, газета "Новини Закарпаття"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно