Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Вчора у Румунії відбувся землетрус, який було відчутно і в Закарпатті

Вчора у Румунії відбувся землетрус, який було відчутно і в Закарпатті

Вчора у Румунії відбувся землетрус, який було відчутно і в Закарпатті
Зі слів завідувача сейсмічної станції «Ужгород» Світлани Плішко, вчора прилади зафіксували два землетруси у Румунії, на глибині 2 та 4 кілометри. Вони були досить сильні. Тячівщину та Рахівщину теж...

Зі слів завідувача сейсмічної станції «Ужгород» Світлани Плішко, вчора прилади зафіксували два землетруси у Румунії, на глибині 2 та 4 кілометри. Вони були досить сильні. Тячівщину та Рахівщину теж трохи потрусило.

ВІДЕО ДНЯ

Трясло на 4,8 балів за шкалою Ріхтера (це до 9 балів), а за 12 бальною системою це міг бути ефект 7 бального землетрусу. Це вже вартий уваги землетрус, але оскільки поштовхи дуже поверхневі, їх можна було відчути лише над епіцентром. Землетрус не розповсюджується на значну площу. Чим землетруси глибші, тим охоплюють ширшу територію впливу.

Та очікувати ще сильніших і глибших поштовхів, наші сейсмологи не радять. Зі слів завідувача сейсмічної станції «Ужгород», у нас немає техніки, яка могла б передбачити землетрус у такий короткий термін, як заявляли румуни. Навряд вона є і в Румунії. А тому застереження своїх закордонних колег закарпатські фахівці розцінюють як «пальцем в небо». І все ж, якщо 8-бальний румунський землетрус таки буде, на Закарпатті його можуть відчути прикордонні із Румунією населені пункти на Тячівщині та Рахівщині. Які, до слова, кілька днів тому також трусило. Але оскільки там мало населених пунктів та гірська місцевість – люди могли й не відчути поштовхів.

Реклама

«Закарпатська область вся в розломах, тому періодично тут трапляються землетруси, – пояснює Світлани Плішко. – Наша область 7-бальна за 12-бальною шкалою. Тут відбувалися 7-бальні землетруси і досить часто. При сімох балах на поверхні – тріскаються стіни у будівлях, можуть повилітати шибки, падати комини і тому подібне».

Останній такий землетрус був під Береговом п’ять років тому. Наступного потужного потрясіння Берегівщині слід чекати через 20 років, – кажуть сейсмологи. За їхніми словами, між відчутними землетрусами (у 5 – 7 балів) простежується певна періодичність. Для закарпатських гір – це 25 років. Тобто, через чверть століття землетрус може повторитися з такою ж силою. А от у Вранчі (район Румунії) відчутно земля здригається періодичністю раз на 32 роки. Там відбуваються глибинні землетруси (130 – 220 кілометрів униз), а тому мають широку територію впливу. Вранчіські поштовхи досягають і Закарпаття.

Реклама

Нагадаємо, ще наприкінці тижня Румунський геофізик Рою Ніку заявив, що найближчий тиждень Румунію сколихне землетрус потужністю 8 балів за шкалою Ріхтера. Землетрус може бути сильнішим, ніж у 1986-му. Тоді через стихію в Кишиневі 12,5 тисяч молдаван залишились без даху над головою. Епіцентром землетрусу можуть стати околиці Кишинева, тому мешканцям південних і західних регіонів України румунські сейсмологи рекомендували бути готовими до природни хкатаклізмів. Стихійне лихо може привести за собою урагани і шторми.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно