Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Чоловік, котрий попрацював у багатьох закарпатських супермаркетах, розповів шокуючу правду про м’ясо

Чоловік, котрий попрацював у багатьох закарпатських супермаркетах, розповів шокуючу правду про м’ясо

Чоловік, котрий попрацював у багатьох закарпатських супермаркетах, розповів шокуючу правду про м’ясо
У той час, коли в Лондоні дегустують перше у світі штучно створене м’ясо, яке незабаром стане екологічною альтернативою вирощування худоби, на нашому вітчизняному ринку триває епоха темного...

У той час, коли в Лондоні дегустують перше у світі штучно створене м’ясо, яке незабаром стане екологічною альтернативою вирощування худоби, на нашому вітчизняному ринку триває епоха темного Середньовіччя. Після того, що розповів редакції м’ясник, котрий попрацював у багатьох закарпатських супермаркетах, м’ясних магазинах та на ринках, вирішуєш раз і назавжди стати вегетаріанцем. Отже, про те, якими «делікатесами» годують закарпатців і яку м’ясну продукцію пропонують, детальніше нам розповів пан Іван (справжнє ім’я приховане).

ВІДЕО ДНЯ

– Що ж роблять продавці, аби відновити товарний вигляд і надати свіжості м’ясу, яке не продалося вчасно?

– Як ми знаємо, термін реалізації м’яса залежно від умов зберігання становить до п’яти діб. Якщо воно постояло й не продалося, то втрачає товарний вигляд. Перше завдання м’ясника – повернути йому «первинну свіжість». Для цього м’ясо обрізається. Після того, як знімається потемнілий і вже сухуватий шар, воно має зовсім свіжий вигляд. Усім відомий фарш – це обрізки м’яса з другого-третього дня. Потім «свіжий» фарш та м’ясо потрапляють на прилавок. Якщо товар і так не продається, то фарш іде на ковбасні вироби, а м’ясо миється в розчині солі або ж вимочується в марганцівці. Все це робиться для того, щоб позбутися запаху тухлятини. Після вимочування свинина та телятина втрачають товарний вигляд, тому найчастіше їх пускають на м’ясопродукцію. Крім того, можуть коптити. Закарпатці дуже люблять шовдарі, які частіше за все робляться з несвіжого або ж перемороженого м’яса. Ковбаси теж підкопчують, після чого в них зовсім зникає запах притухлості. Курятина – це окрема тема. Якщо після вимочування телятину та свинину на прилавках майже не побачиш, то з нею все навпаки.

Реклама

Наприклад, куряче філе після вимочування взагалі не втрачає свого товарного вигляду. Тому шлях курки від забою до ковбасного цеху дуже-дуже довгий. Можна сказати, удвічі довший, ніж у свинини та телятини. Кури-гриль у супермаркетах – це «реанімоване» м’ясо, якому не дали зовсім зіпсуватися. Дуже часто там же продають готове замариноване м’ясо для шашлику. Ви бачили хоча б раз його без соусу та спецій? Це прекрасна можливість збути м’ясо з душком, тому що маринад його чудово перебиває. У декількох супермаркетах Ужгорода продають заморожене м’ясо за привабливими цінами. Як тільки воно повністю розмерзає, на ньому автоматично змінюють цінники і збувають за ціною свіжого. Зовсім недавно мені довелося побувати на ковбасному заводі. Як привозять тушу тварини, так вона вся і йде на переробку. Згодом із цього роблять ковбасну продукцію. Тому я переконливо рекомендую уважно ставитися до таких покупок. Про смаження, копчення та готову продукцію, яку пропонують в супермаркетах, і мови не може бути.

– Як пересічному покупцеві відрізнити свіже м’ясо від несвіжого?

Реклама

– По-перше, за запахом. Свинина й телятина має здатність киснути. Все м’ясо, яке вже постояло, вирізняється прикислим запахом, або ж душком тухлятини. По-друге, за кольором. Несвіже, завітрене м’ясо матиме сіруватий відтінок. Курятину відрізнити найважче. Після вимочування вона зберігає товарний вигляд, не тхне, але при цьому і м’ясом не пахне. Покупця повинен насторожити цей фактор. У курки насамперед темніє шкірка. Я би радив розривати упаковки й нюхати товар. Побутує думка, що несвіже м’ясо можна визначити, натиснувши на нього пальцем: якщо вм’ятина залишиться, то це ознака того, що воно не першої свіжості. Насправді це не так, тому що на пружність м’яса впливає спосіб вирощування худоби. М’ясо домашньої свинки відрізнятиметься на дотик від тієї, котру вигодували на свинофермі. Якщо ви сумніваєтеся у свіжості продукту, то краще його не брати, яка б там дата не стояла на упаковці…

– Що порадите нашим читачам?

– Обирайте тільки перевірених продавців. Я порадив би знайти собі простих селян, від яких одразу після забою можна купити дійсно свіже м’ясо. В супермаркетах, магазинах та на ринках придбати його дуже важко. М’ясопродукцію я б узагалі не радив купувати, особливо тим сім’ям, в яких є маленькі діти. Вибираючи ковбасні вироби, звертайте увагу на їх ціну. Кілограм якісної телятини коливається від 50 до 60 грн., тому кілограм хорошої телячої ковбаси аж ніяк не може коштувати 40 грн., ураховуючи ще й усі затрати на її виготовлення.

Реклама

Христина Біклян

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно