Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті популяризують мілітарний туризм

На Закарпатті популяризують мілітарний туризм
Адже саме тут проходять шість великих оборонних ліній різних часів і різних країн. Відтак, пам’ятні місця відновлюють ентузіасти. Бункери – доти - котрі відіграли важливу роль у війнах ХХ століття,...

Адже саме тут проходять шість великих оборонних ліній різних часів і різних країн. Відтак, пам’ятні місця відновлюють ентузіасти. Бункери – доти - котрі відіграли важливу роль у війнах ХХ століття, стають об’єктами для відвідин туристами.

ВІДЕО ДНЯ

Про це повідомили журналісти програми «Погляд на тиждень» телеканалу ZIK.

Лінія Арпада – унікальна оборонна система, що пролягла Карпатами, - розтягнулася майже на 600 кілометрів. Вона не була суцільною - складалася з окремих вузлів оборони. Головні її елементи - бункери в горах – тепер екскурсійні об’єкти. А у селі Колочава Верховинського району навіть відкрили музей «Лінія Арпада». Експонати до нього приносять самі люди, які знаходять зброю і амуніцію (сукупність речей, крім одягу і зброї, що становлять спорядження військовослужбовця, а також військове спорядження коня) в закинутих бункерах чи лісах.

Реклама

«Такі бункери у народі називають дотами і дзотами, - розповідає екскурсовод Юрій Радівілов. - Їх було на території Колочави 34, з них 4 вдалося відновити».

А у селі Верхня Грабівниця Воловецького району на цій же Лінії Арпада знаходиться гігантський бункер - півтора кілометри завдовжки, і більшість приміщень - на глибині у 55 метрів. Він слугував військовою базою – із командним пунктом, шпиталем, казармою.

Реклама

Нині для зацікавлених у мілітарному туризмі на Закарпатті відкрито вже кілька об’єктів і маршрутів – переважно в горах.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно