Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Обережно, у серпні побільшає змій

Обережно, у серпні побільшає змій
Останній місяць літа – період розплоду плазунів. Саме тепер починається пора народження молодого потомства. За словами зоолога Федора Куртяка, серпень – час збільшення кількості змій. Після етапу...

Останній місяць літа – період розплоду плазунів. Саме тепер починається пора народження молодого потомства.

ВІДЕО ДНЯ

За словами зоолога Федора Куртяка, серпень – час збільшення кількості змій. Після етапу парування тепер у них настала пора народження молодняка. Шлюбний період закарпатських плазунів тривав з травня по червень. У цей час змії активно шукають статевого партнера. При цьому самиці виділяють спеціальну речовину із характерним запахом. Саме по цьому самці знаходять собі пару, "нюхаючи" повітря язиком.

Багато видів змій відкладають яйця, які вони закопують у землю, листя чи гній. На Закарпатті це вужі звичайний та водяний, ескулапів полоз. Проте, декотрі з них розмножуються яйцеживородінням. Тобто, коли яйця визрівають у тілі матері буквально аж до народження малюків. Такий процес пов’язаний із гірськими умовами нашої області. У нас не завжди грунт прогрівається до температури, потрібної для розвитку яєць. Із закарпатських видів змій цим способом розмножуються гадюка звичайна та мідянка. Є й такі, котрі здатні до справжнього живородіння. На Закарпатті такі змії не водяться. Середня кількість новонароджених дитинчат коливається від кількох штук до кількох десятків.

Реклама

Закарпатцям не варто нервувати з приводу розмноження цих плазунів, адже, за словами науковців, у нашій області є тільки один вид отруйних змій – це гадюка звичайна.

Ольга Білей

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно