Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті збільшилась чисельність змій

Влітку, одна із найбільш обговорюваних тем – змії. Під час відпочинку натрапити на них можна будь-де. І у багатьох відпочивальників плазуни викликають панічний страх. Проте на території Закарпаття зустрічається лише кілька їх видів. І майже всі вони – неотруйні.

ВІДЕО ДНЯ

"На Закарпатті є всього 5 видів змій, одна є с, один вид безногої ящірки, яку також часто плутають із змією – це веретільниця. Наші змії, в більшості, належать до вужевих, тобто це вуж звичайний, якого, мабуть, всі впізнають по жовтим вушкам, вуж водяний, якого дуже часто плутають з гадюкою, – розповів завідувач кафедри зоології УжНУ Федір Куртяк. – Він живиться рибою, тому часто зустрічається в річках, ви можете його побачити. І його забарвлення має такі, в шахматному порядку розкидані, світлі плями. Таким чином воно десь ніби схоже на гадюку. Але, насправді, він теж ніякої абсолютно небезпеки не становить. Гадюка дуже рідко зустрічається у річках. Крім цього,  у нас є полоз лісовий, це найбільша наша змія, вона часто сягає розмірів до 2 і більше метрів, але також ніякої небезпеки не становить, крім того, внесений до Червоної книги України. Крім цього, є ще мідянка європейська, мідянка мешкає і на території Ужгорода, чомусь також її часто відносять до змій отруйних, але, насправді, це так не є, тобто вона не становить ніякої небезпеки. В Ужгороді формує стійкі популяції у музеї культури та побуту, на БАМі ви можете часто зустріти, тобто бажано не чіпати цю змію, тому що вона також внесена у Червону книгу України. І, крім цього, так, є один представник отруйний – це гадюка звичайна, зустрічається вона в Закарпатті досить високо, тобто у межах понад 500 м над рівнем моря, тому в межах Ужгорода навряд-чи ви можете її зустріти".

Читайте також:
Чоловік зняв на відео, як в річці Уж змія ковтає цілу рибину
Реклама

Біологи стверджують – боятися змій не треба. Якщо дотримуватися  кількох простих правил, загрози вони не становитимуть.

"Змій ні в якому разі не потрібно знищувати, боятись їх не потрібно, просто потрібно стежити під ногами, дивитися на що ви наступаєте, що ви берете рукою, тому що в останній час, дійсно, чисельність їх трохи збільшилась, – зазначає Федір Куртяк. – Наша гадюка, тобто гадюка звичайна, серед гадюк, які мешкають на території України є найотруйніша, але, знову, панікувати не потрібно, тому що навіть її отрута не вважається смертельною".

Реклама

У закарпатських медзакладах є спеціальні сироватки від укусу змії. Та, за словами медиків, застосовувати їх доводиться не часто. Більше – у сюжеті.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно