Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У селі Дийда відбувся оригінальний фестиваль троянд

У селі Дийда відбувся оригінальний фестиваль троянд
Як уже повідомлялось, 28 липня у с. Дийда на Берегівщині вже вп’яте організовують оригінальний фестиваль троянд. Цього року вже з самого початку на трояндове свято з’їхалися безліч гостів....

Як уже повідомлялось, 28 липня у с. Дийда на Берегівщині вже вп’яте організовують оригінальний фестиваль троянд.

ВІДЕО ДНЯ

Цього року вже з самого початку на трояндове свято з’їхалися безліч гостів. Розпочався фестиваль традиційною святковою ходою співочих дівчат та хлопців, вбраних у угорський національний одяг. Попереду колони несли букет символу фестивалю – троянди. Офіційне відкриття стартувало на сцені. Концертну програму розпочали з віршів, які читали найменші місцеві мешканці. Далі вони ж продемонстрували оригінальний танець з дерев’яними ложками. Шоу-програму продовжили танцювальні та музичні колективи.

На території фесту на туристів чекали, окрім всюдисущих «китайських» сувенірів, розрахованих переважно на наймешних гостів, можна було придбати і пам’ятні дрібниці у стилі «еко» — дерев’яні предмети побуту, трав’яні чаї, різні сорти натурального мила.

Реклама

Цікавою «родзинкою» фестивалю став «королівський» кухар з Угорщини Мезеї Шандор. Цього року він проводив майстер-клас з приготування угорського крученого калача (Kürtőskalács). Ці смаколики – ідеальні солодощі для пікніка, адже готуються вони на жару. Кухар розповів, що формують калач зі спеціального дріжджового тіста, далі накручують на особливу «качалку», щедро посипають цукром та печуть над палаючим вугіллям. Після цього вже готове тісто обсипають на вибір меленими горішками, маком, кокосовою стружкою. І запашна смакота готова! Окрім солодощів на території фесту можна було скуштувати смачні страви угорської кухні (бограч, гуляш), приготовані кухарями з натуральних продуктів на свіжому повітрі.

Доречно орагнізатори фестивалю троянду розмістили у луна-парк, де міг розважитися кожен охочий.

Реклама

Увагу багатьох туристів та мешканців села і ятка програми прикордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія — Україна». Хоча тема була не надто «їстівною», проте дуже корисною. Тут фахівці розказували про зменшення відходів шляхом компостування. Компостування є фактично процесом гниття і трухлявіння, які відбуваються в природі самостійно, але повільніше, ніж у компостній масі. У навчальних посібниках вказувалося, що вдома один мешканець продукує в середньому 300 кг відходів щорічно, а 30% з них – це органічні речовини, які можна компостувати. Утворену масу, наприклад у європейських каїнах, використовують для покращення ґрунту на присадибних ділянках.

Також в програмі фестивалю конкурс краси та тортів, які тематично пов’язані з трояндою. Варто зазначити, що гостями фестивалю троянд стали і відвідувачі відомої зони відпочинку «Бумеранг» на місцевому озері Дийда. Відпочивальники з цікавістю прогулювалися територією трояндового фесту.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно