Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті відбувся "яблучний день"

На Закарпатті відбувся "яблучний день"
Відбувся виїзний прес-тур Ужгородського прес-клубу на яблучні плантації в Ужгородський район (Сторожниця, Тарнівці). Саме у цей день в Ужгороді зібралися виробники яблук, фермери та фахівці в галузі...

Відбувся виїзний прес-тур Ужгородського прес-клубу на яблучні плантації в Ужгородський район (Сторожниця, Тарнівці). Саме у цей день в Ужгороді зібралися виробники яблук, фермери та фахівці в галузі плодівництва з різних регіонів України. Фахівці мали можливість послухати доповіді та подивитись презентації про поточний стан сільського господарства України, перспективні сорти яблук, майбутні тенденції в сфері вирощування яблук та дізнатись більше інформації про сучасні сорти, інші плодові, зокрема вишні, сливи, черешні. Фаховий «яблучний день» день, традиційно організував розсадник плодових та енергетичних культур ДП Голланд Плант Україна.

ВІДЕО ДНЯ

З 2004 року ДП «Голланд Плант Україна» успішно працює у селі Тарнівці, що на Ужгородщині. Вирощують тут в основному саджанці клубних сортів. Саджанці цих сортів стійкі до хвороб, зокрема грибкових. Стійкі дерева і до парші.

Підприємство виконує європейські вимоги. Крім саджанців яблук, які представлені в найбільшому обсязі, тут вирощують саджанці вишні угорських сортів, черешню, абрикос, сливу, персик.

Реклама

На яблучній плантації присутнім демонстрували молоді однорічні саджанці, з яких вже восени можна буде закладати яблуневі сади.

Саболч Сейчі, комерційний директор розповідає, що з року в рік підприємство збільшує обсяги вирощування саджанців, зважаючи на попит. А він постійно з’являється з боку українських виробників і фермерів. «Ми пишаємося тим, що маємо тут повний цикл вирощування, не привозимо нічого із-за кордону. Діяльність розпочали у 2004 році з великої кількості різних фруктів і кущів. Розвиваючись, відповідаючи на попит, вирощували імунні сорти і зараз постійно розширюють асортимент. Нам важлива екологія, а також те, щоб кінцевий виробник мав екологічно чисту продукцію» - розповідає Саболч Сейчі.

Реклама

У плодорозсаднику вирощують саджанці восьми нових сортів а загалом зареєстрованих є 12. З кожного гектару саду, закладеного саджанцями цих сортів за повного плодоношення на 5-7 рік збирають 40-70 тонн яблук. Для порівняння, зі старих садів в Україні - 25-30 тонн.

«Сьогодні розвиток садівництва передбачений державною та обласною програмою. – коментує начальник управління агропромислового розвитку Андрій Готько. - Це економічно вигідно і найголовніше, що кліматичні умови дозволяють. На посадку інтенсивних садів 70 % затрат виділяється з державної програми. Відкриваються перспективи, щоб розвивати сади й виноградники. Це робочі місця й економіка області. Раніше в нас було чимало садів, тепер починають це відновлювати, і вже на нових методиках інтенсивного розвитку».

Цього року на Закарпатті є 126 гектарів планових посадок. Кожного року ці показники намагаються перевиконувати. «Яблучний день», як і подібні заходи, дуже корисні, вважає начальник управління агропромислового розвитку. Адже підприємці можуть на власні очі побачити ефективність й економічну вигоду садівництва.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно