Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Білосніжна усмішка – свідчення здоров’я ?

Білосніжна усмішка – свідчення здоров’я ?
Сидимо за святковим столом. Випили. Виделка сусіда - мимо м’ясного. Болить зуб. – Треба лікувати. Або ж ватку з дентою на зуб. – Я так собі гадаю, що кістка зуба не лікується. Інша справа, з...

Сидимо за святковим столом. Випили. Виделка сусіда - мимо м’ясного. Болить зуб.

ВІДЕО ДНЯ

– Треба лікувати. Або ж ватку з дентою на зуб.

– Я так собі гадаю, що кістка зуба не лікується. Інша справа, з неї або видаляється уражена пульпа з подальшою консервацією порожнини, або ж кістку зуба – геть! Якось читав, що навіть знаменитий нейрохірург Бурденко не переймався вигадками тамування зубної болі. Одного разу після тривалої складної операції він вийшов до передопераційної перепочити. І раптом вигукнув до медсестри: «Марфуша, кохер і шарик!» Медсестра подала хірургові щипці і ватний тампон. Бурденко тут же вирвав свій зуб, затиснувши ранку ватою. Глянув на зуба й сказав: «Так ось хто п’ять днів мене мучив». Так, так. З зубами доцільніше радикально. Головне, щоб сам лікар був впевненим у собі і вправним.

Реклама

– Коли б усе було так просто, сьогодні половина людства шамкала б пустими яснами. А вік людини скоротився б наполовину. Здорова ротова порожнина – то здоров’я організму. У стоматологів – це окрема галузь медицини. Існує багато причин карієзу зуба, який потім спричиняє захворювання пульпи, парадонти, де концентруються судини живлення і нервові відгалуження. Біль також може провокувати й запалення слизової оболонки порожники рота.

Стоматологія – специфічна галузь загальної медицини. В Мукачівській стоматологічній поліклініці двоє відділень, чотири кабінети в школах і один – у військкоматі. В них зайнято сто двадцять шість фахівців споріднених профілів. Працюючи в дві зміни, вони обслуговують більше п’ятисот пацієнтів щоденно. З них немало дітей. А це особлива, нерідко вередлива категорія пацієнтів. Ось звичайна картина: «Відкрий ротик». Дитина насуплюється, мовчить. «Не буде боляче». Відвертається. Тут треба бути не тільки лікарем, а й педагогом, таким, як Василь Адальбертович Лендьєл, наприклад, чи Світлана Веньямінівна Глагола. Вони: «Донечко, ти не помітила, а до ротика залетів метелик і робить тобі боляче. Не віриш? Ось давай відкриємо ротик, а я ось цією паличкою прожену метелика і більше не болітиме...

Реклама

А до якого мистецтва спілкування з малюками доводиться вдаватися ортодонту Леоніду Костянтиновичу Дмитренку, щоб розмістити в роті підлітка апарат для виправлення викривлених від природи зубів.

...Розвідниками, надійними помічниками в профілактичній роботі виступають шкільні лікарі Марта Іванівна Шах, Оксана Йосипівна Мельник, Олександр Володимирович М’якушко. Ретельний огляд та якісна санація допомагають вчасно виявити, а відтак і ефективно лікувати жувальний апарат підростаючого покоління.

Якщо ж ви потрапили до терапевтичного відділення, яким завідує ІОрій Миколайович Шах, то він сам, чи його колегині Наталія Михайлівна Микита, Тетяна Михайлівна Лемко й інші лікарі можуть навіть через коронку дістатися хворого нерва й вилікувати зуб. Якщо ж вони продіагностують необхідність крайнього заходу, зубами займуться стоматологи-хірурги. Тон їх заспокійливих настанов, впевнені рухи викликають довіру. А коли віриш, тоді й страху немає. А зуб… На його місце в клініці поставлять ще ліпший, красивіший, а головне– такий, що вже ніколи більше не заболить. А можуть тут і всі замінити такими, що до кінця днів ваших слугуватимуть бездоганно, надійно, без найменших проблем.

Реклама

Так же специфічно й кваліфіковано працюють в парадонтологічному, фізіотерапевтичному, інших кабінетах, де лікарі вищої й першої категорій, фахівці з досвідом, як Ольга Степанівна Білас, Надія Сергіївна Максютова, інші спеціалісти, які повсякдень надають кваліфіковану допомогу й консультації.

Або потрапляєте ви, наприклад, до уважного, проникливого лікаря вищої категорії Омеляна Семеновича Колодія. За його плечима сорок років стажу. До речі, це він закладав основи нинішньої стоматологічної поліклініки Мукачева. За цей час підібрав і вишколив для свого відділення десять таких же знаючих, добросовісних фахівців. Сам працює впевнено, безпомилково. На його адресу, крім подяк, жодних скарг.

Під опікою Омеляна Семеновича й двадцять зубних техніків. Очолює поліклінічну лабораторію також фахівець з сорокарічним стажем профільної роботи Олександр Степанович Ціпф. Об’єм їх виробництва – біля мільйона гривень за рік. Загалом відділ ортостоматології поліклініки виконує обсяг робіт як усі інші районні стоматологічні клініки разом взяті. А завідуючий поліклініки Богдан Юрійович Піпаш запевняє, що рівень кваліфікації мукачівських стоматологів весь час підвищується, удосконалюється. В його планах немало наміток і заходів для дальшого згуртування колективу й вивчення та застосування передового досвіду стоматологів зразкових поліклінік. Не тільки нашої країни, а й зарубіжжя.

Микола Літковський

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно