Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Угорці Закарпаття піддають сумніву виконання закону про мови

Угорці Закарпаття піддають сумніву виконання закону про мови

Угорці Закарпаття піддають сумніву виконання закону про мови
Президент України Віктор Янукович підписав Закон №5029-VI "Про засади державної мовної політики". Експерти вважають, що він не буде виконуватись у повному обсязі, дехто наголошує, що цей закон...

Президент України Віктор Янукович підписав Закон №5029-VI "Про засади державної мовної політики". Експерти вважають, що він не буде виконуватись у повному обсязі, дехто наголошує, що цей закон розколює країну.

ВІДЕО ДНЯ

– Звичайно, кожна національна меншина рада, коли її мовні або інші права розширюються. Але ж в Україні ситуація така, що багато чинних законів і постанов на ділі не фінансуються й не виконуються. Стосується це й мовних та культурних прав національних меншин. Іще 1991-го, за Радянського союзу, було прийнято "Закон про мови", який був головним у цій сфері до останнього часу. У ньому, зокрема, є вимога – у селах, де більшість становить національна меншина, проводити засідання й видавати документи їхніми мовами. Щоб держслужбовці володіли цією мовою. Цього не було і нема. Окремі речі виконувались, а більшість – ні. Й не думаю, що тепер щось істотно зміниться, – сказав Василь Брензович, 48 років, депутат Закарпатської облради від Партії угорців України "КМКС", доктор філософії Будапештського університету ім. Л.Етвеша.

– Це крок до розпалювання в Україні громадянської війни, і влада, яка готова приймати й підписувати такі закони, по суті ставить підпис під своєю нелегітимністю. Адже у перспективі цей закон може призвести до наслідків, що, як пишуть лікарі, несумісні з життям. У даному випадку – з життям держави, – зазначив Андрій Окара, політолог.

Реклама

– Як людина, що займається політичною експертизою, я можу розписати всі "за" і "проти" прийняття цього закону. Так само, як можна розписати плюси й мінуси рішення влади стріляти в мирних громадян. Але ці питання мають іншу природу, вони є межею, перейшовши яку, влада перестає бути легітимною. У випадку з мовним законом влада створила передумови для посилення в українському суспільстві розбрату, дуже жорстких суперечок, що мають під собою суто віртуальну природу. Янукович об'єднав Україну в ненависті до свого політичного режиму. Зараз, щоб народ не повстав, влада хоче загострити внутрішні протиріччя. Не думаю, що це принесе позитив цій політичній силі на виборах – але вони так вважають. Бо думають навіть не своїми мізками, а мізками своїх американських консультантів, які й пропонують їм такі сценарії мобілізації електорату, – додав А.Окара.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно