Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті вже втопилось п’ятнадцять чоловік

На Закарпатті вже втопилось п’ятнадцять чоловік
Через спекотну погоду, що спостерігається впродовж тижня на території Закарпаття, чимало людей виїжджають за межі населених пунктів й відпочивають біля водойм. Але, на жаль, для декого такий...

Через спекотну погоду, що спостерігається впродовж тижня на території Закарпаття, чимало людей виїжджають за межі населених пунктів й відпочивають біля водойм. Але, на жаль, для декого такий відпочинок закінчується трагедією. Тільки впродовж минулого року на водних об’єктах Закарпатської області потонуло 28 людей, серед яких 7 це малолітні діти. Уже з початку цьогорічного купального сезону потонуло 15 громадян. Щоб попередити лихо й уникнути трагедій на воді, Управління Держтехногенбезпеки у Закарпатській області звертає увагу громадян на дотримання правил поведінки на водних об’єктах.

ВІДЕО ДНЯ

Основні причини нещасних випадків з людьми на воді — це купання та перебування на території водоймищ в нетверезому стані, купання в необладнаних для цього місцях (ставки, озера, водосховища, малі річки з відсутністю на них спеціальних пляжів), купання у заборонених місцях (поблизу ГЕС та на території найбільш небезпечних ділянок водоймищ, де встановлено таблички про заборону купання), необережне поводження у воді під час пірнання, відсутність належного догляду за дітьми при перебуванні їх у водоймищах і таке інше.

Однією з причин загибелі людей на воді є страх і невміння зосередитися й оволодіти ситуацією. У більшості випадків тонуть люди, котрі вміють плавати і запливають далеко від берега. Там вони можуть потрапити у потік холодної води. Тоді починає зводити ноги і хапає корч. У цій ситуації головне — не злякатися. Треба зануритися у воду і сильно потягти рукою на себе ступню за великий палець.

Реклама

Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є правильний вибір і обладнання місць для купання, навчання дорослих та дітей плаванню, суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах, постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих. Відпочинок на воді допускається тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Купатися дозволяється у спокійну безвітряну погоду при температурі води не менше за +18. Температура повітря при цьому має бути не нижче за +24.

Не варто лізти у воду в незнайомому місці. Не варто заходити у воду напідпитку, плавати наодинці. Купаючись на «дикому пляжі» чи у незнайомому місці — не рекомендується пірнати з берега, гірки, дерева. У воду слід входити неспішно, обережно, пробуючи дно ногою. Купатися краще там, де є рятувальні служби. Варто уважно слідкувати за дітьми: їхня поведінка у воді не передбачувана. До плавок можна прикріпити шпильку (якщо судома зведе руку чи ногу далеко від берега, укол шпилькою допоможе відновити еластичність м’язів). До того ж — краще утримуватися від далеких запливів: переохолодження — головна причина трагічних випадків.

Реклама

Великою бідою може обернутися і пірнання на мілководді або в незнайомих місцях. У таких випадках можливі травми шийного відділу хребта з пошкодженням спинного мозку.

Якщо човен перевернувся, головне не розгубитися. Навіть коли він перекинувся, усе одно певний час тримається на воді. Отже, треба зберігати спокій і до прибуття рятувальників триматися за човен, штовхаючи його до берега. Той, хто добре вміє плавати, у першу чергу повинен допомогти тому, хто не вміє, підтримувати його на плаву. Рятувати треба спочатку одного потопаючого, а потім іншого, допомогти вплав одночасно кільком людям неможливо. Під час катання дітей на човні необхідна присутність дорослих. Останні мають вміти керувати судном, добре плавати, знати прийоми надання невідкладної допомоги постраждалим на воді.

Управління Держтехногенбезпеки у Закарпатській області

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно