Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Спеціалісти радять вступати до Закарпатських вишів

Спеціалісти радять вступати до Закарпатських вишів
На Закарпатті можна отримати якісну вищу освіту, тому нема сенсу виїжджати за межі області. У цьому переконаний завідувач сектора вищої освіти і науки управління освіти і науки облдержадміністрації...

На Закарпатті можна отримати якісну вищу освіту, тому нема сенсу виїжджати за межі області. У цьому переконаний завідувач сектора вищої освіти і науки управління освіти і науки облдержадміністрації Василь Телеп, на чому він і наголосив під час зустрічі із журналістами у прес-центрі “Закарпаття”.

ВІДЕО ДНЯ

Враховуючи, що з 2 липня розпочинається вступна кампанія, Василь Степанович дав потенційним абітурієнтам та їхнім родичам кілька порад: «Я не розумію тих батьків, які планують вступ дитини у вузи Києва, Львова, Харкова. Хочу відповідально заявити, що якісну вищу освіту можна здобути тут, на Закарпатті. І потреби їхати за межі області нема. Звісно, якщо йдеться про спеціальності, які не представлені у наших закладах, тоді зрозуміло. А коли є спеціальності, які дублюються у нас в області, тоді змісту їхати нема. Тому закликаю вступати до закарпатських вузів. По-друге, треба подумати батькам про вибір спеціальності. Звичайно, престижно вчитися на спеціальності «міжнародні відносини». Це звучить. Однак, якщо ви проживаєте у селі чи районному центрі, то з такою спеціальністю важко буде знайти роботу. Можливо, варто обирати спеціальності, які забезпечать робоче місце, адже диплом без грошових надходжень не має смислу. І останнє, коли подаватимете документи, треба звернути увагу на копії ліцензій або сертифікатів про акредитацію. Особливо це стосується приватних вузів. Бо якщо він не має ліцензії, але здійснює набір, то це може скінчитися погано: буде проблемно закінчити навчання і отримати диплом”.

Службовець повідомив, що сьогодні на Закарпатті діє 6 закладів 3-4 рівня акредитації (4 виші державної і 2 приватної форм власності) і 14 вузів — 1-2 рівня акредитації.

Реклама

Прийом документів до навчальних закладів триватиме до 31 липня, за умови, якщо на ту чи іншу спеціальність не перебачено проведення творчих конкурсів. В іншому випадку прийом документів завершується раніше, а саме 20 липня.

Цього року, за словами Василя Телепа, документи можна подавати як особисто, так і через мережу інтернет. Для цього під рукою треба мати паспорт і сертифікат.

Реклама

Ще одним нововведенням цьогорічної вступної кампанії є правило, що абітурієнт може вступати лише тоді, якщо він із профільного предмету набрав не менше 140 балів, а з інших – не менше 124 балів. Якщо ж вступник із непрофільних предметів набрав менше, ніж 124 бали, однак кількість балів з профільного перевищує 170, то приймальна комісія може допустити до складання іспитів.

“Цього року можна вступати одночасно до 5 навчальних закладів на три спеціальності в кожному. Маєте 5 днів на те, аби принести оригінали документів, що свідчить про ваше бажання навчатися саме у цьому вузі, і тоді вже відбувається зарахування. Є чітка вимога, що рейтингові списки мають бути оголошені 1 серпня до 12 години. Списки мають бути оприлюднені як на сайті навчального закладу, так і на дошці оголошень”, — додав Василь Степанович.

Прес-центр "Закарпаття"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно