Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У селі Сторожниця садівники встановлювали першу в Україні протиградову сітку

У селі Сторожниця садівники встановлювали першу в Україні протиградову сітку

У селі Сторожниця садівники встановлювали першу в Україні протиградову сітку
30 квітня відбулося виїзне засідання Ужгородського прес-клубу до фермерського господарства «Коник» (с. Сторожниця), де садоводи з усієї України зібралися для обміну досвідом. Вперше в Україні на...

30 квітня відбулося виїзне засідання Ужгородського прес-клубу до фермерського господарства «Коник» (с. Сторожниця), де садоводи з усієї України зібралися для обміну досвідом. Вперше в Україні на Закарпатті встановлювалася протиградова сітка на 29 га яблуневого саду фермерського господарства «Коник». З цієї нагоди на Закарпатті зібралися представники провідних садівничих господарств майже з усіх регіонів України: Києва, Криму, Вінниці, Чернівців, Хмельницька та ін. Прибули представники підприємств Європи, що спеціалізуються на новітніх технологіях у садівництві, науковці з Інституту садівництва НААН України, Інституту водних проблем і меліорації НААН України, УжНУ.

ВІДЕО ДНЯ

Такі новації – запорука стабільного отримання врожаю. Адже на Закарпатті кожен другий рік відбуваються градобої. Страхові компанії не беруться страхувати продукцію без спеціального захисту садів,- зауважують фахівці. Як розповів Олександр Матвієць, завідуючий закарпатським опорним пунктом Інституту водних проблем і меліорації, високоефективне садівництво вимагає вкладення немалих коштів, тому необхідно звести до мінімуму усі ризики, зокрема, один з небезпечних ризиків - град.

В Італії фермери вкривають до 80% садів протиградовими сітками. До того ж такі нескладні маніпуляції вберігають не тільки від граду. «Це не просто сітка - це комплексний захист саду від багатьох шкідників та від сонця, - зауважив Сергій Коник, представник італійського підприємства Helios, - завдяки цьому можна удвічі зменшити хімічну обробку дерев, що відповідно покращить й екологічну ситуацію в країні». Термін експлуатації протиградової сітки - від 7-8 до 20 років. Наразі італійські фахівці розробляються кілька проектів для фермерських господарств з інших регіонів України, які хочуть перейняти прогресивний досвід закарпатців.

Реклама

Демонстрували садоводам та фермерах і інші технічні новинки, які оптимізують роботу в садах та на полях. Зокрема спеціальну автоматизовану метеостанцію, дані з якої можна отримувати через комп’ютер з будь якої точки світу. Можна робити прогноз погоди для саду, дізнаватись про такі параметри, як вологість ґрунту, які шкідники можуть бути у саду чи на полі, які хвороби загрожують рослинам. Завдяки такій метеостанції можна зменшити пестицидне навантаження, оптимізувати систему захисту, задавати програму водного балансу (коли і як поливати тощо).

Як кажуть європейські фахівці, садівництво в Україні перебуває на початковому рівні, бракує розсадників хорошого рівня, технологічного забезпечення. Технології інтенсивних садів тільки почали розвиватися. Проте сади ФГ «Коник» - виключення, подібних в Україні одиниці, закарпатці консультуються з голландцями, переймають досвід інших європейських країн.

Реклама

Ужгородський прес-клуб реформ

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно