Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Музику в дереві можна почути в Ужгороді

Музику в дереві можна почути в Ужгороді
8 серпня 2011 р. у виставковому залі Обласного музею народної архітектури та побуту була відкрита персональна виставка декоративного мистецтва (різьби по дереву) Сакалоша Анатолія «Музика у дереві». ...

8 серпня 2011 р. у виставковому залі Обласного музею народної архітектури та побуту була відкрита персональна виставка декоративного мистецтва (різьби по дереву) Сакалоша Анатолія «Музика у дереві». Подія здається звичайною, але, думаю , вона викличе деякий резонанс у культурному житті Закарпаття. Кожний небайдужий глядач уже для себе чітко відзначив, що у нас з’явився митець із цілком зрілим мистецтвом різьби по дереву, із своїм, притаманним тільки йому почерком, із тонким розумінням специфіки дерева, відчуттям форми, пластики та законів композиції.

ВІДЕО ДНЯ

Анатолій – уродженець міста Хуст. У вересні йому виповниться 55 років. Освіту здобув в Ужгородському училищі прикладного мистецтва ще у ті часи, коли спеціальні предмети викладали педагоги з відомими іменами. Хоча Анатолій, з відомих причин, працював художником-оформлювачем, творити не полишав ніколи, але до художньої обробки дерева вряди-годи повертався. Та постійно почав працювати з цим теплим матеріалом уже тоді, коли після 10-річного перебування за кордоном (Чехія), де здебільшого займався реставрацією художніх виробів із дерева та пам’ятків деревяної архітектури, повернувся додому.

Не дивно, що виставка має таку назву. У творах Анатолія чітко простежуються коріння народної творчості, вплив Закарпатської школи різьби по дереву. І це ніяк не дивує, адже вчителями його були – нівроку: Гарапко Іван Іванович, Свида Василь Іванович, прізвища та імена які говорять самі за себе!

Реклама

Приємно дивують глядача і різносторонні інтереси майстра. Йому однаково легко працювати в суто народному стилі, при цьому легко уникаючи «шароварщини» такі щирі, точні у деталях та виконанні з тонким гумором роботи.

Сучасне мистецтво теж йому не чуже. У глибоко філософських творах майстра однак не втрачається зв'язок із народним мистецтвом. Про останнє на відкритті виставки говорили директор Обласного музею народної архітектури і побуту Андял Г.В., відомі критики та мистецтвознавці – академік Федака С.С. та Мишанич В.В.. Про виставку можна говорити, хвалити, або критикувати, та найкраще – побачити на власні очі. Тому, якщо Ви не байдужі до прекрасного, високе мистецтво додає Вам насолоди, завітайте на виставку, яка буде працювати до 17 серпня.

Реклама
Музику в дереві можна почути в Ужгороді – 01
Музику в дереві можна почути в Ужгороді – 02
Музику в дереві можна почути в Ужгороді – 03
Реклама
Музику в дереві можна почути в Ужгороді – 04
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно