Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У Гукливому фестивалили на честь яфин

У Гукливому фестивалили на честь яфин
У неділю, 7 серпня, на Закарпаття у селі Гукливому пройшов другий фестиваль «Верховинська яфина». Організаторами фесту були Гукливська сільська рада за підтримки Воловецької РДА, а також...

У неділю, 7 серпня, на Закарпаття у селі Гукливому пройшов другий фестиваль «Верховинська яфина».

ВІДЕО ДНЯ

Організаторами фесту були Гукливська сільська рада за підтримки Воловецької РДА, а також мілітарі-садиба "Grun Hof", кафедра туризму УжНУ, турінформцентр "Закарпаття", освітній центр "Pannonia", і корпорація свят "НеПонял".

Вітамінна ягода - заробіток для цілого села на Верховині. Місцеві мешканці впевнені, що саме в цих місцях знаходяться найбільші в країні гірські чорничні поля. Ягоду тут поважають настільки, що навіть увічнили на постаменті.

Реклама

Свіжу чорницю на фестиваль привезли прямо з гір квадроциклами. Свято стартувало під коломийки про яфину - так тут називають цю ягоду.

Анна Сидорак на фестивалі продає ягоду. Її назбирала на чорничних полях за двадцять кілометрів від села. Жінка розповідає - робота нелегка, але прибуткова: за сезон можна заробити близько шести тисяч гривень. Це її піврічна зарплата фахівця в сільраді.

Реклама

Анна Сидорак, мешканка села Гукливий:

- Продаємо літер - 30 гривень. Коли є урожай - та можна принести десять кілограмів у рюкзаку. Так заробляємо, маємо вихідні дні - йдеме на яфини.

Євген Сухецький, організатор фестивалю чорниці:

Реклама

- Для села Гукливе, власне, яфина - це ягода, вона є кормилицею для багатьох сімей, тим паче в Гукливому знаходяться найбільші чорничні поля в Україні, от близько 150 гектарів.

Місцеві жителі на всі лади розхвалюють чорницю. Сімдесятидвохрічний Михайло Іванович називає її не інакше, як ягодою здоров'я.

Михайло Іванович, мешканець села Гукливе:

- Виріс я на яфинах. На желудок, на зреніє, треба їсти узагалі, треба їсти.

Страв з неї на фестивалі було не перелічити. Млинці та вареники змітали зі столів моментально. Особливою популярністю у туристів користувалася яфинівка - чорнична настоянка.

На приготування всіх страв пішло близько п'ятисот кілограмів чорниці, підрахували організатори. А розкупили гості - в три рази більше.

Марина Коваль, кореспондент:

Реклама

- У селі Гукливе навіть пам'ятник чорниці встановили. Щороку в день фестивалю вирішили додавати по ягоді. Поки на кущі - дві яфини.

"Інтер" – "Подробиці"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно