Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як саме цього року зустрічає туристів Долина нарцисів?

Як саме цього року зустрічає туристів Долина нарцисів?
До села Кіреші з'їхалося кілька тисяч туристів. На ці дні припав пік цвітіння Долини нарцисів. Вона має площу 257 гектарів. Крім нарциса вузьколистого, там цвіте ще понад 490 рослин. Багато з них...

До села Кіреші з'їхалося кілька тисяч туристів. На ці дні припав пік цвітіння Долини нарцисів. Вона має площу 257 гектарів. Крім нарциса вузьколистого, там цвіте ще понад 490 рослин. Багато з них занесені до Червоної Книги України.

ВІДЕО ДНЯ

"За останній тиждень Долину відвідали більше 7 тисяч людей, - розповіла інспектор природоохоронної зони Карпатського біосферного заповідника Олена Бабич. – У минулі роки ми мали проблему: туристи нещадно витоптували поле. Розмови з ними були марними. Цього року директор посилив охорону: щодня за порядком слідкують 15 людей. Тому до квітів ніхто не залазить".

За зірвану квітку охоронці виписують 12 гривень штрафу, якщо витоптана велика територія, то сума збільшується в десять разів – до 120 гривень за один нарцис.

Реклама

"Менше проблем цього року й з сільською дітворою, - каже Бабич. – Раніше діти пролазили до заповідника й зривали квіти. Потім продавали їх проїжджаючим туристам. Розмови з батьками не допомагали, бо ті стверджували, що квіти виростили на городі. Тому цього року ми пішли іншим шляхом: уклали усну угоду з місцевою молоддю. Домовилися так: щосуботи надаємо їм площадку під дискотеку, яка розташована біля заповідника, а вони слідкують, щоб менші не крали квіти. Це дуже подіяло".

Бабич каже, раніше нарцисове поле зменшувалося, але в минулому році природоохоронці вперше зафіксували збільшення території під квітами на 15 відсотків.

Реклама

Щоб туристи могли безперешкодно оглядати територію нарцисового поля, там облаштували спеціальні доріжки та настили. Це допомагає зберегти поле від витоптування.

"У Кірешах вперше, - розповідає Анатолій Аділов із Києва. – Сподівалися побачити величезне молочно-біле поле, тому трохи розчарувалися, бо долина цвіте острівцями".

Олена Бабич каже, що в минулі роки поле активно заростало вербою. Та висмоктувала підземні води й долина зневоднювалася. Але останнім часом допомагають студенти, працюють й співробітники заповіднику. Вербу викорчовують, тому зараз ситуація набагато краща.

Реклама

Вздовж стежки гуляють Наталія й Петро Каніболоцькі з Черкас. За руку ведуть 5-річну донечку Амалію. "Хотіли сфотографувати малу у квітах, так охоронець пригрозив штрафом, - скаржаться. – Шкода, що дитина не матиме пам'ятки. А квіти що – знову виростуть. Тут дуже гарно".

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно