Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Закарпатті може зникнути унікальний колодязь з солоною водою

У Закарпатті може зникнути унікальний колодязь з солоною водою

У Закарпатті може зникнути унікальний колодязь з солоною водою
У закарпатському селі Олександрівка селяни самі видобувають сіль. Її варять із ропи. Солоною водою наповнений єдиний колодязь посеред села. З півстоліття тому цей бізнес був чи не єдиним для селян...

У закарпатському селі Олександрівка селяни самі видобувають сіль. Її варять із ропи. Солоною водою наповнений єдиний колодязь посеред села. З півстоліття тому цей бізнес був чи не єдиним для селян ...

ВІДЕО ДНЯ

Тепер же через безгосподарність унікальний колодязь може бути знищений.

Першими виявили соляну жилу в надрах Олександрівки чехи. На початку минулого століття Закарпаття було частиною їхньої держави. Тоді, щоб набрати з криниці ропи шикувалися черги. Люди виварювали сіль і продавали її. Так, як робив це прадід жительки села Марії Голяк. Вона розповідає, що в той час люди жили тільки з ропи, щоправда тепер не варимо, а тоді постійно брали і варили. По три, чотири дні тоді стояли в черзі.

Реклама

Тепер сіль з ропи Олександрівці і дійсно не виварюють. Використовують солону воду для закладки овочів. Також на ропі готують їжу домашнім тваринам. А шляховики взимку посипають ропою з колодязя дороги.

Пані Марія Голяк скаржиться, зараз воду з колодязя брати не можна. Щотижня випадають дощі. Прісна вода розмиває розсіл. Пару років тому селяни спробували самостійно відремонтувати колодязь. Тепер це потрібно зробити знову. Сільський голова Олександрівки говорить в бюджеті на відновлення унікального колодязя грошей не передбачено.

Реклама

Основна проблема - відсутність грошей. І все ж, голову місцевої ради не покидає надія, що унікальний колодязь все-таки вдасться зберегти і для нащадків.

Переклад: Надія Сідун

Віктор Злива

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно