Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Закарпатті на одне вільне робоче місце претендує 10 безробітних

У Закарпатті на одне вільне робоче місце претендує 10 безробітних

У Закарпатті на одне вільне робоче місце претендує 10 безробітних
У четвер, 14 травня, в прес-центрі ОДА відбувся брифінг директора Закарпатського обласного центру зайнятості Юрія Фущича.Йшлося про працевлаштування демобілізованих та тимчасово переміщених осіб із...

У четвер, 14 травня, в прес-центрі ОДА відбувся брифінг директора Закарпатського обласного центру зайнятості Юрія Фущича.Йшлося про працевлаштування демобілізованих та тимчасово переміщених осіб із зони АТО, а також про сучасний ринок праці Закарпатської області.

ВІДЕО ДНЯ

Насамперед Юрій Іванович зазначив, що надання соціальних послуг, пов’язаних з працевлаштуванням, пріоритетне завдання обласної служби зайнятості. «Всі послуги в центрі зайнятості надаються безкоштовно, незалежно від місця реєстрації чи проживання особи. База даних про наявність вакансій формується згідно заявок та поданої інформації роботодавцями», - запевнив журналістів посадовець.

За його словами, особливе ставлення працівників служби зайнятості до проблем осіб, які не можуть на рівних конкурувати на ринку праці - це інваліди, молодь, неповнолітні і особи перед пенсійного віку. Події на Сході додали до списку особливої уваги вимушених переселенців та демобілізованих з зони проведення АТО.

Реклама

«Співпраця служби зайнятості з військовими комісаріатами розпочалася ще на етапі залучення безробітних до служби в збройних силах України за контрактом, - розповів представникам мас-медіа Юрій Фущич. - На сьогодні у всіх базових центрах зайнятості та військових комісаріатах на місцях розміщено інформаційні стенди для осіб демобілізованих з АТО. Вони містять інформацію про послуги служби зайнятості та набір необхідних документів які потрібно мати під час відвідування центру зайнятості, адреси і телефони найближчих центрів зайнятості та інша довідкова інформація».

Водночас, як наголосив очільник установи, працівники базових центрів зайнятості мають всю необхідну інформацію щодо сімей загиблих в АТО та проводять роботу по вивченню можливостей надання їм соціальних послуг служби зайнятості.

Реклама

Він навів кілька прикладів: «В центри зайнятості Закарпаття станом на 27.04.2015 року звернулись 15 військовослужбовців, учасників АТО. Це – п’ять мешканців міста Ужгорода, двоє мешканців Мукачівщини, двоє жителів Перечинщини, один – з міста Берегова, по двоє в Рахівському та Великоберезнянському районах та один у Свалявському. Серед них – інженер, менеджер готельного бізнесу, економіст, юрист, оператор комп’ютерного набору, монтажник радіоапаратури, помічник машиніста електропоїзда. В Ужгороді одного з демобілізованих працевлаштовано на ТОВ «Турбогаз». Громадянам, які звертаються у центри зайнятості краю, надаються профінформаційні, профконсультаційні послуги, проводиться підбір підходящої роботи, призначена допомога по безробіттю», - підкреслив Юрій Фущич.

Фахівці центрів зайнятості постійно звертаються до роботодавців з проханням надання більш повної інформації про наявні вакансії, що дозволить спільними зусиллями покращити соціальне становище наших краян.

«Нині діяльність служби зайнятості значною мірою залежить від ситуації на ринку праці, - зауважив посадовець. -Негативні тенденції в економіці країни зумовили зменшення попиту на ринку праці. Відчутно зменшилась кількість вакансій. Так, з початку року роботодавці потребували укомплектування 7,2 тис. вільних робочих місць, що на 8,6% менше від потреби січня-квітня минулого року».

Реклама

Він також зазначив, що існує відчутний дисбаланс між попитом на робочу силу та її пропозицією. Так, станом на 1 травня 2015 року на 1 вільне робоче місце претендувало 10 безробітних. При цьому, якщо в Ужгородських районному та міському центрах зайнятості чисельність безробітних громадян перевищувала кількість вакансій у 3 рази, то у Воловецькому та Міжгірському - на одну вакансію претендувало 43 та 45 осіб відповідно.

За професійними групами найбільший попит спостерігався на кваліфікованих робітників з інструментом (понад третина від усіх вакансій), працівників сфери торгівлі та послуг (15,7 %) та робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування (12,7%), тоді як кожний п’ятий безробітний – з числа осіб без професії або займав місце, яке не потребує спеціальної підготовки.

«З початку 2015 року послугами служби зайнятості скористалися 19,3 тис. осіб, з них 16,3 тис. мали статус безробітного», - зазначив чиновник, підкресливши: «Для формування у безробітних впевненості в своїх силах, сталої мотивації до праці, розвитку вмінь самостійного пошуку роботи службою зайнятості надається широкий спектр профорієнтаційних послуг громадянам, які звернулися в центри зайнятості».

А от профорієнтаційними послугами скористалися вже 38,3 тис. осіб, із майже 15,7 тис. зареєстрованих безробітних, або 95% до загальної кількості зареєстрованих безробітних, що перебували на обліку в службі зайнятості області.

Аби сприяти якісному та оперативному заповненню вільних робочих місць та вакансій, фахівці служб зайнятості організовують підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних на замовлення роботодавців. Так, у січні-квітні 2015 року професійну кваліфікацію здобували та підвищували 1,3 тис. безробітних.

Для забезпечення тимчасової зайнятості безробітного населення, їх матеріальної підтримки організовуються громадські та інші роботи тимчасового характеру, до яких з початку року було залучено 859 осіб.

За перші чотири місяці 2015 року за сприянням центрів зайнятості області роботу отримали 5,8 тис. осіб, з них 3,1 тис. зареєстрованих безробітних.

Реклама

«Отримавши допомогу по безробіттю одноразово, 125 осіб із числа зареєстрованих безробітних відкрили власну справу, - констатував директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич. - Станом на сьогодні 177 безробітних працевлаштовані на нові робочі місця із здійсненням компенсації витрат роботодавцям у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно