Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Ракошині виготовляють сир за справжніми європейськими рецептами

У Ракошині виготовляють сир за справжніми європейськими рецептами

У Ракошині виготовляють сир за справжніми європейськими рецептами
Щоб створити таку сироварню, настоятель монастиря їздив до Італії, де зустрівся з професійними сироварами, а також придбав обладнання для виготовлення молочного продукту.
ВІДЕО ДНЯ

Ракошинський Свято-Покровський чоловічий монастир славиться не лише святістю отців та духовною енергетикою цього місця. Тут знаходиться справжня сироварня, у якій виготовляють сири за справжніми європейськими рецептами.

Щоб створити таку сироварню, настоятель монастиря, отець-архімандрит Митрофан Шимон вирушив до Італії, де зустрівся з професійними сироварами, а також придбав обладнання для виготовлення молочного продукту. Допоміг у створенні сироварні італієць Джузеппе, який мріяв про створення сироварні на Закарпатті. Протягом двох місяців кулінари з-за кордону навчали ченців варити сир, зокрема, як робити моцарелу, ріккоту, скаморцу та муккіну.

Реклама

Пан Василь навчався сироварному мистецтву протягом двох місяців. Каже, що навчатись цьому складно. А робити сир ще складніше, адже виготовляється молочний продукт лише при температурі 95 градусів. 

Отець-архімандрит Митрофан Шимон розповів, що на сьогодні сироварня виготовляє чотирнадцять видів сирів з коров’ячого та овечого молока. Серед них особливо виділяється сир “Муккіна”, адже на його виготовлення, окрім традиційних молока, ферментів та солі, додаються прянощі “Іссоп”, які привозять з Ізраїлю. Тому його ще називають “Біблейським”. На виготовлення 5 кг сиру “Ріккота” витрачається 100 літрів молока та три години очікування. Результат – ніжний смак згаданого сиру. Деякі види сирів потребують ще додаткового моделювання. Скаморцу, наприклад, вручну витягують і ліплять у вигляді грибочка, а моцарелу так само вручну скатують у традиційні кульки.

Реклама

Крім італійських різновидів, монастирська сироварня виготовляє й закарпатські сири: вурду, бринзу, а також фірмовий твердий сир “Шимон”, названий на честь засновника сироварні – отця Митрофана. Це один з найскладніших для виготовлення вид сиру, адже на його створення йде півроку. Однак такий довгий період вартий того, адже смак цього твердого сиру, який важко відрізати, є особливим.

Щодня на сироварні готують 15 кілограмів молочного продукту. І він щодня знаходить свого покупця в усіх куточках Закарпаття та за кордоном. Монастирські сири можна знайти в усіх супермаркетах краю. Однак їх можна придбати і в крамниці сироварні, куди часто навідуються мешканці та гості Закарпаття. Навіть заробітчани привозять сир не з Італії, а до Італії, адже, на їх думку, у монастирі виготовляють особливий сир.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно